Galériával

2022.10.03. 19:50

A mezőgazdasági szakmákat népszerűsítették a félegyházi pikniken

Több száz család látogatott ki a hétvégén a nyolcadik Mezgé Piknikre. A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tangazdaságában megrendezett esemény nem titkolt célja az iskola és a mezőgazdasági szakmák népszerűsítése volt. A szervezők szeretnék továbbá, hogy a gyerekeknek olyan élményekben legyen része, mint egy tanyasi gazdaságban.

Vajda Piroska

A gyerekek belekóstolhattak a falusi és tanyasi állattartás rejtelmeibe

Fotó: Vajda Piroska

A Mezgé Pikniken ezúttal még gazdagabb programkínálat várta a családokat. Újdonságként traktoros felvonulást és futóversenyt is rendeztek. A felvonuláson több mint negyven traktoros járta a város utcáit, ezzel is népszerűsítve az eseményt. A felvonulás után a gyerekek be is ülhettek a traktorokba. Az első Mezgés futóversenyre is több mint százan neveztek. 

Rózsa Pál igazgató hírportálunk érdeklődésére elmondta, minden évben igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek még több látogatót vonzanak ki az iskola tangazdaságába. Finom ételekkel is várták az családokat. Az iskola diákjai, tanárai és szakoktatói közel háromszáz kilogramm szürkemarhából főztek több mint ötszáz adag pörköltet, de több száz kilogramm füstölt áruval is készültek, amelyeket gasztropiacon vásárolhattak meg a látogatók. 

Ezzel is az iskola munkáját népszerűsítik, hiszen a Mezgé Mintaboltban is azokat a termékeket árulják, amelyeket a diákok a zöldség- és gyümölcsfeldolgozóban, illetve a tanvágóhídon készítenek

 – sorolta az igazgató. Elmondta, nagy sikere volt a mezőgazdasági gépkiállításnak, a bála-labirintusnak, az állatbemutatónak és állatsimogatónak, valamint az istállókiállításnak is, amit az általános iskolás gyerekek rajzaiból rendeztek. A környezetvédelem témakörben meghirdett rajzpályázatra több száz alkotás érkezett.  

Olyan élményekben van része itt a városi gyereknek, amit ma már máshol nem igazán tapasztalhatnak meg. Míg régen természetes volt, hogy falun és tanyán a háziállatok gondozásába besegítettek a gyerekek, ma már egyre kevesebben foglalkoznak állattartással. Itt viszont láthattak két napos kismalacokat, tyúkokat, kacsákat, simogathattak tehenet, lovat, bárányt és nyulat. Lovagolhattak, kocsikázhattak, traktorozhattak a gyerekek – részletezte Rózsa Pál, aki abban bízik, hogy a tangazdaságban olyan pozitív benyomást szereztek a gyerekek, hogy később a pályaválasztás során valamelyik mezőgazdasági szakmát választják majd.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy eredményes az agrárium népszerűsítése és az ösztöndíjrendszer bevezetése, hiszen van utánpótlás az iskolában. Jelenleg is közel 500 diák tanul a Mezgében, ebből 140 a kilencedikes tanuló. A legnépszerűbb a pék-cukrász és a mezőgazdasági technikus képzés. Ugyanakkor továbbra is hentes tanulóból van a legkevesebb. 

Rózsa Páltól azt is megtudtuk, hogy a Mezgé Piknik egyfajta nyíltnapnak is tekinthető, ilyenkor ugyanis láthatják az érdeklődők, hogy a tangazdaságban milyen körülmények között képzik a jövő gazdáit. Hozzátette, a gyakorlati háttér fejlesztésére a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában