Klippremier

2022.10.08. 11:25

A mai kor embere számára is van üzenete Petőfi Sándornak

Vajon mit üzen Petőfi Sándor korunk emberének? Erre kereste a választ az erdélyi No Sugar zenekar, amikor megzenésítette Petőfi A hegyek közt című versét. A Petőfi 200 emlékévek égisze alatt létrejött projekt nem titkolt célja, hogy ismét felfedezzük magunknak a legendás költő munkásságát. Az új dal és vele együtt a videoklip október 5-én debütált a kecskeméti Otthon Moziban.

Varga Katica

Fotó: Varga Katica

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: Petőfi és szellemi hagyatéka olyan közösségteremtő erővel bír, amelynek a megyei identitástudatban hatalmas a szerepe. A megyei önkormányzat kezdeményezésére nyilvánította emlékévvé az Országgyűlés a 2022-23-as évet, amely kiemelt feladatot és elhivatott kezdeményezőkészséget vár el. Petőfi a megye szülöttje, itt élt, alkotott legtöbbet, élete folyamán közel 800 verset írt. Célkitűzés volt, hogy az itt élőkhöz újra – egy modernebb köntösben – közel kerüljön Bács-Kiskun megye egyik legnevesebb szülöttje.

A megyei önkormányzat Bánföldi Szilárdot a nyárlőrinci születésű színművészt bízta meg azzal, hogy az emlékévekben személyesítse meg a költőt. Petőfi így jelen lehet többek között Instagramon és TikTokon is, ahol mára közel 30 ezren követik a tartalmait, de személyesen is bárki kezet rázhat vele.

Bács-Kiskun és Hargita megye testvérkapcsolata révén pedig egy gyergyószentmiklósi zenekar, a No Sugar porolta le és álmodta zenére A hegyek közt című verset, amelyhez a megyei önkormányzat egy klipet, filmet rendelt meg. Az erdélyi pop-rock banda alapítója, Bereczky Botond a helyszínen elárulta, hogy ő maga sem akart hinni a szemének, amikor rátalált erre a költeményre, hiszen Petőfi Sándor sorai talán sosem voltak aktuálisabbak, mint a mai, rohanó világunkban.

Meglepő helyszíneken, sokszor extrém körülmények között készültek a felvételek, hatalmas logisztikai feladatokat róva a szegedi készítőkre. Zsengellér Márton, a Zengo Kft. munkatársa örömmel elevenítette fel a közös munka legizgalmasabb pillanatait. Elmesélte, hogy a fülöpházi buckáknál valódi kihívások elé állította a stábot a természet, hiszen a zenekar felszerelését többszáz méterről, másfél órás túrával tudták csak a helyszínre juttatni.

A hegyek közt nem csupán egy tájleíró költemény, ennél sokkal több. Arra a mindannyiunk számára ismerős problémára keresi a választ, hogy a mindennapi mókuskerékből kiszakadva hogyan találhatunk önmagunkra, miként kapcsolódhatunk ki, figyelhetünk egymásra.

A szabadságvágy és a természet iránti szeretet mellett természetesen a szerelem is helyet kapott a kisfilmben.

A filmben az életunt irodista Petőfi és kedvese, Júlia útját kísérhetjük végig szebbnél szebb helyszíneken. A dinamikus dallam és a költői sorok végig vezetik a nézőt és hallgatót Bács-Kiskun csodálatos tájain. Megjelenik a filmben a hajósi Érseki Kastély, a pincefalu, a fülöpházi homokbuckák világa, az alföldi puszta, a végtelenbe nyúló róna, de feltűnnek a hargitai hegyek, köztük a Hagymás-hegység Öcsém-tetője is. Kalandoznak a Dunán, ellátogatnak a romantikus Veránka-szigetre, majd Dusnokon lampionos ladikozással és egy akusztikus zárással, a tábortűz mellett találkoznak a zenekarral.

A klipet IDE KATTINTVA  lehet megnézni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában