Galériával

2022.10.08. 13:51

A közbiztonságról és a gazdasági fejlesztésekről is tanácskoztak a polgármesterek Félegyházán

A 4. számú választókerület polgármesterei tanácskoztak pénteken Kiskunfélegyházán. A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására vettek részt immár a 90. tanácskozáson, ahol többek között a megye közbiztonsági helyzetéről, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna által várható fejlesztési lehetőségekről és a településeket érintő problémákról volt szó.

Vajda Piroska

A képen (balról): Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Dávid Károly, rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány.

Fotó: Vajda Piroska

A településvezetőket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék az önkormányzatokat érintő problémákat és megoldásokat keressenek azokra. Ugyanakkor a választókerület polgármesterei minden alkalommal tájékoztatót kapnak országos, aktuális témákban is.

A tanácskozás résztvevőit elsőként Csányi József házigazda polgármester köszöntötte. Mint mondta, ebben a kihívásokkal teli időszakban fontos, hogy időről-időre találkozzanak a településvezetők és megosszák egymással a tapasztalataikat, hasznos információikat, hogy ezáltal is segítsék egymást.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is azt hangsúlyozta, hogy az ismeretek nélküli ember, az ismeretek nélküli polgármester kiszolgáltatott. Hogy a kiszolgáltatottságot elkerüljék minél több ismeret kell összegyűjteni a valóságról, a jogszabályokról, és a kormányzati intézkedésekről. Ezt a célt szolgálják ezek a találkozók is.

A pénteki tanácskozás vendége volt Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa, aki a várható fejlesztési lehetőségekről tájékoztatta a polgármestereket. 

Elmondta, hamarosan két évnyi uniós forrás nyílik meg hirtelen, ráadásul a harmadik év utolsó felében, így mindenképpen fel kell készülni ezek fogadására. 

Ebben a helyzetben az tud majd igazán eredményesen pályázni, akinek lesznek engedélyes vagy kiviteli szintű tervei. A kormánybiztos kérte a polgármestereket, hogy egyeztessék a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna munkatársaival projektjeiket, kiemelten azokat, amelyek már a tervezés fázisában vannak, ezeket áttekintve tud, ha szükséges, segítséget nyújtani. Elmondta: a cél az, hogy a települések minél felkészültebben várják a források megjelenését, hogy a tervek minél hamarabb megvalósulhassanak.

Dávid Károly, r. vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány a megye közbiztonsági helyzetét értékelve elmondta, országos szinten is kiemelkedő, 77 százalékos volt bűncselekmények a felderítési aránya a megyében tavaly, és úgy tűnik, hogy ezt az eredményt idén is tartani tudják. A kiemelten kezelt bűncselekmények tekintetében pedig az országos átlag felett teljesítettek.

A rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy bár kismértékben, de csökkent a személyi sérüléses közúti balesetek száma a megyében. 

Szomorú tényként említette, hogy még mindig az ittas vezetés okán történik a legtöbb baleset. 2020-ban például 18 ember halálát okozták ittas sofőrök. A biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása is még mindig komoly probléma az utakon. Ezért is kell már az óvodában elkezdeni a gyerekek baleset és bűnmegelőzés oktatását – hangsúlyozta Dávid Károly.

A rendőrfőkapitány beszámolt arról is, hogy a megyei kapitányságok – Kecskemét, Baja, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas és Kunszentmiklós – komoly kapcsolatot tartanak fent a mezőőrökkel, polgárőrséggel, tanyagondnokokkal, természetvédelmi őrökkel, akik nagy segítséget nyújtanak a rendőrségnek az illegális bevándorlók elfogásában. Elhangzott, hogy az országhatár 113 kilométeres szakaszán kell helyt állniuk a megye rendőreinek, akik naponta 150-200 illegális bevándorlót fordítanak vissza a határon. Dávid Károly arról is beszélt, hogy szeptember végétől ötven határvadász segíti a határvédelmet, ez a létszám hamarosan 90-re bővül és további 140 jelentkező ül az iskolapadban. 

Szólt arról is, hogy egyre nő az agresszivitás a határőrökkel szemben, akiket eddig idén 130 esetben bántalmaztak. 

A kapitány előadásából az is kiderült, hogy főként török, szír és afgán bevándorlók érkeznek hazánkba. Az őket szállító embercsempészek pedig 41 országból érkeztek hozzánk.

A tanácskozáson végén a polgármesterek összegezték a településeket érintő legsürgetőbb problémákat. Így szó volt a napelemes közvilágításra való áttérésről, a közétkeztetés drágulásáról, az alacsony normatívákról, a polgármesteri hivatalokat terhelő bürokráciáról és a hivatali dolgozók béremeléséről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában