Galériával frissítve

2022.09.21. 14:09

Új lélekharanggal gazdagodott a Szabadszállási Református Egyházközség

Hármas ünnepet tartott vasárnap a Szabadszállási Református Egyházközség. A temetőkertben felszentelték és megáldották az új lélekharangot, amely a jövőben keresztény temetések alkalmával fogja hirdetni a feltámadás örömhírét. A lélekharang Pálinkás Gyula és Pálinkásné Balogi Beáta lelkipásztorok áldásával és Tamás Sándor plébános felszentelésével került a helyére.

Gulyás Sándor

A képen a presbitérium tagjai (balról-jobbra, középen): Pálinkásné Balogi Beáta lelkipásztor, Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka, Holczmann Mihályné, Pálinkás Gyula lelkipásztor.

Fotó: Fábián Krisztián

– A lélekharang megléte régi nagy álma volt a gyülekezetnek. Istennek hála, mára ez megvalósulhatott. A harangöntés és a villamosítás költségeit, összesen 1.993.900 forintot, teljes mértékben önerőből, külső segítség nélkül finanszírozta a gyülekezet – mondta el Pálinkásné Balogi Beáta, lelkipásztor.

Az új, 56 kilogramm súlyú, tradicionális, bronzból készült harangot zászlós bárány díszíti, palástján pedig a következő felirat olvasható: „Isten dicsőségére, elődeink tiszteletére öntetett engem a Szabadszállási Református Egyházközség, Szabadszállás 2022” A harang pártázatának felirata: „Öntötte Gombos Ferenc Őrbottyánban”. A hálaadó istentisztelet másik aktualitását adta, hogy a szabadszállási református templom mai formáját többszöri átépítés után, 1772 szeptemberében nyerte el a torony és a hajó összekapcsolásával, illetve a toronyóra elkészítésével. A toronyóra ugyancsak ekkor került a helyére.

– Negyed évszázadra emlékezünk, melyben benne van a templomépítő ősök sok-sok harca, küzdelme, kitartása és áldozatvállalása. 

Ott vannak a szabadszállási reformátusok generációi, a hűséggel szolgáló lelkipásztorok, gondnokok, presbiterek, tanítók, gyülekezeti tagok, akik ezt a templomot és szellemi örökségüket ránk hagyták. Nekünk, kései utódoknak, mai őrállóknak, kötelességünk ezt a drága örökséget megőrizni, ápolni és továbbadni az utánunk jövőknek – emelte ki köszöntőjében Pálinkásné Balogi Beáta lelkipásztor.

– Az elmúlt húsz évben négy alkalommal volt kisebb, nagyobb felújítás a templomunkon. A tető részleges rekonstrukciója és a lemeztető festése 2007-ben, az épület külső felújítása 2008-ban készült el. Egy évre rá újult meg a templomtorony, templom-hajó külső homlokzata, valósult meg a nyílászárók cseréjére és a tetőcsatorna megépítése. A következő nagyobb munka a templombelső teljes felújítása 2017-ben történt meg. Idén a templomhajó lemez tetejének javítására és festésére a Nemzeti Együttműködési alap Egyházi pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően csaknem 200 ezer forint jutott – sorolta fel az elmúlt időszak történéseit Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka, aki egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a templom megújításához.

A hálaadó istentiszteleten a hittanos gyerekek adtak műsort, énekelt a Szász Póla Református Énekkar. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában