Energiaár-emelkedések

2022.09.06. 19:55

További szigorításokat vezet be a félegyházi önkormányzat

Az energiaár-emelkedések okán korlátozza az intézmények és sportlétesítmények működését a félegyházi önkormányzat. A szigorításokról közösségi oldalán számolt be Csányi József polgármester kedden.

Vajda Piroska

Illusztráció

Fotó: Csányi József polgármester Facebook-oldala

Hasonlóan az ország összes településéhez az elmúlt hetek Félegyházán is a számolással teltek. Felmérték, hogy milyen lehetőségeik vannak, mi az a lehető legtöbb, amit ebből a helyzetből ki tudnak hozni – írja közleményében Csányi József. Hozzáteszi: egyesével számba vettük valamennyi intézmény, óvoda, bölcsőde, uszoda, sportcsarnok szerződéseit, működési rendjét és mindegyikre vonatkozóan elkészítettük az új rendet, amellyel a várost biztonsággal működtetni tudjuk. Jelezni szeretném, hogy ezek az intézkedések 2022. december 31-ig állnak fenn – hangsúlyozta a polgármester. 

A városi uszoda december 31-ig bár korlátozásokkal, de nyitva tart. A sportegyesületek felváltva használhatják a létesítményt. Azoknak az éves- és negyedéves bérleteseknek, akiknek a rövidített nyitvatartás nem felel meg, a bérlet díját időarányosan visszafizetik. Ezt szeptember 20-ig kell jelezni a pénztárnál. A döntés értelmében az uszoda hétfőtől csütörtökig 6-18-ig, pénteken 6-20-ig, szombaton és vasárnap 9-20 óráig lesz nyitva. A szauna péntektől vasárnapig 17-20 óráig fog működni. A kültéri kis "sajt" medence is üzemelni fog, éjszakai fürdő és gőz azonban nem lesz.

A városi sportcsarnok a fűtési szezon kezdetéig minden nap 18 óráig lesz nyitva. A fűtési szezon kezdete után bezárják és kizárólag a csak már lekötött rendezvényeket, bajnoki fordulókat tartják meg.

A Honvéd Sporttelepen a műfüves pálya, az irodák, a tusolók, és a bokszterem 18 óráig tartanak nyitva. A pálya többi része korlátozás nélkül igénybe vehető, ám a belső térvilágítást lekapcsolják. 

A bölcsődékben, óvodákban, szociális otthonokban semmi olyan változtatás nem lesz, amit az ellátott gyerekek és idősek megéreznének.

A Móra Ferenc Művelődési Központ hétfőtől-péntekig 18 óráig, a Korona Kávézó hétfőtől-szombatig 20 óráig tart nyitva. A már meghirdetett programok (októberi kocsmakvíz, baba-gyermekruha börze, Rákász Gergely koncert, Dumaszínház, őszi virágvásár) változatlan feltételekkel meg lesznek tartva. A nagyterem és a kistermek is bérelhetőek maradnak, de a megemelkedett költségeket a bérlőknek kell kifizetni.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár december 31-ig piacnapokon (kedd és péntek) 8-16 óráig, szerdán és csütörtökön 13.30-18 óráig lesz nyitva. Szeptember 10-én, 24-én és október 8-án szombaton is nyitva lesz 8-12 óra között. A már meghirdetett programokat megtartják.

A Kiskun Múzeumban is csökkentett nyitvatartási idő lesz, de a részletekről még folynak az egyeztetések. A Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási korlátozások nem lesznek, ugyanakkor a folyosókon 18, az irodákban 20 fok lesz. Az Egészségközpontban betegeket érintő változtatások nem lesznek – részletezte a polgármester. Tájékoztatójában a gyermekétkeztetésről is beszámolt. Mint írja az áram és gázfogyasztás megemelkedett díját a szülőknek nem kell kifizetniük. A két éve változatlan városi étkezési díjakhoz képest a sütéshez-főzéshez szükséges alapanyagok (tejtermékek, pékáruk, húsok, tésztafélék, zöldség-gyümölcs) beszerzési ára két év alatt 51-199 százalék között emelkedett. A megemelkedett alapanyagdíjak mintegy felét átvállalja az önkormányzat a szülőktől és azt megpróbálja a város kigazdálkodni. A menzákon így 35 százalék körüli térítési díjemelésre kell számítani. A városi bérlakások, bérlemények bérleti díját egyelőre nem emelik – olvasható a közleményben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában