Védett faj

2022.09.19. 18:10

Több ezer homoki kikerics nyílik a bugaci pusztában

Már virágzik a fokozottan védett homoki kikerics (Colchicum arenarium), a bugaci pusztán több ezres nagyságrendben virít ez a törékeny, lilásrózsaszín virág – számolt be róla honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

baon.hu

Homoki kikerics (Colchicum arenarium)

Mint írják, másik ősszel virágzó kikericsfajunk, az őszi kikerics (Colchicum autumnale), ami elsősorban a domb- és hegyvidékeken, nem az alföldön. Nem védett, ellentétben a homoki kikericcsel, amelynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 forint.

A homoki kikerics tulajdonképpen az őszi kikerics kicsinyített mása. Élőhelyük jól elkülönül egymástól: míg utóbbi országszerte üde lápréteken, mocsárréteken és láperdei tisztásokon él, addig a homoki kikerics a Duna–Tisza közi erdőssztyepp élőhelyek, zárt homokpusztagyepek és esetenként a helyükre telepített erdők fokozottan védett, endemikus növénye – olvasható a nemzeti park honlapján.

Mindkét faj azután virágzik, hogy levelei elszáradtak. A forró nyarat a hagymagumó a föld alatt vészeli át, majd az őszi esők megérkezése után bontja rózsaszín virágát. Az őszi megporzás során a több mint 10 centiméteres bibeszálban a hímivarsejtek a föld felszíne alá jutnak, ahol a megtermékenyítés történik. Toktermései az ezt követő tavasszal bújnak ki a föld alól, a levelekkel együtt.

A bibeszál alakja fontos határozóbélyeg. Az őszi kikericsé (jobbra) kissé vastagodó és görbült csúcsú
Fotós: Dr. Kelemen András (homoki kikerics), Kiss Mónika (őszi kikerics)

A homoki kikerics levelei keskenyek, körülbelül 8-15 centiméter hosszúak, a tokok aprók (körülbelül 1-1,5 centiméter átmérővel), mindig közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak. Az őszi kikerics levelei viszont meghaladhatják a 30 centimétert, és az akár 5 centiméteres tokok általában elemelkednek a földtől. Virágzásban úgy is meg lehet őket különböztetni, hogy az őszi kikericsnek kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai vannak.

A gyenge terjedőképességű homoki kikerics érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására. Ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni, ami azért is kedvező rá nézve, mert egy colchicin nevű erős méreganyagot tartalmaz, ami miatt a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

Aki szeretné megtekinteni ezt a bájos virágot, ajánljuk felkeresni a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részét a Vackorvár Erdei Iskola közelében, vagy tenni egy sétát Bugacon a Karikás Csárda és a Pásztormúzeum között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában