Baja

2022.09.02. 15:12

Megkezdődött a gímszarvasbikák bőgése

Erdei vasút viszi a leghangosabb erdőrészletekbe a turistákat a Gemenc Zrt. szarvasbőgés-hallgató túráin. Megkezdődött ugyanis a gímszarvasbikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő erdejében. A Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki megcsodálhatja a szerelmes bikák évenként csak ebben az időszakban hallható különleges nászdalát úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt.

Márton Anna

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

Szeptember 10-ig pénteken és szombaton várja az erdőgazdaság a természet után érdeklődőket. Felkészült szakemberek és túravezetők várják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgése után érdeklődőket. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 18 óra 30 perckor indulnak a túrák. A kalandra vágyók azonban először, 17 órakor a „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtottagancs- és bőgőkürtbemutatón vesznek részt. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma. Ezt követően  a „Legenda és valóság – A gemenci csodaszarvas” című interaktív kiállítást tekintik meg a résztvevők. A csoportok 18.30-kor indulnak  kisvasúttal a Gemenci-erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után, várhatóan 20 óra 30 perc körül érkeznek vissza a túrázók a kiindulóállomásra. Lehetőség van különleges kulináris élményekkel is összekötni a túrát, hiszen minden alkalommal vacsoraopció is választható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában