Gyöngyi Krisztián

2022.09.13. 11:25

Egy orrszarvú tiporta halálra az elismert állatvédőt, most könyv készült az életéről

A kiskunhalasi Gyöngyi Krisztián 2017-ben egy tragikus baleset következtében életét vesztette, egy orrszarvú tiporta halálra Afrikában. Felesége, a majsai származású Bedő Orsolya visszaemlékezései alapján íródott Az orrszarvúk hajnala című kötet.

Tapodi Kálmán

Gyöngyi Krisztiánt 2017-ben egy orrszarvú tiporta halálra Afrikában

Fotó: Beküldött fotó

„Bwana Chipembere, Orrszarvú Főnök, az okölógus Gyöngyi Krisztián 43 évesen életét vesztette Afrikában. Baleset volt, tragikus véletlen: orrszarvú, egyik imádott kedvence gázolta le menekülőben. Ezek a lélektelen tények; a teljes kép azonban több, sokkal több. Egy olyan ember arcképe, aki fiatalkori olvasmányai után indult el az álmok útján, és lett elhivatott, csupa tűz és szenvedélyes tudományos kutató, az orrszarvúk nemzetközi hírű szakértője. Gyöngyi Krisztián portréja, aki fájdalmasan rövid, mégis maradéktalan, teljes élet adatott. A kereskedelmi matrózból lett állatvédő kiskunhalasi fiú történetét a világutazó szerző, Balogh Boglárka meséli el Krisztián élete párja, Orsolya emlékei alapján, filmszerű elevenséggel és hűséggel.” – így ajánlja az Az orrszarvúk hajnala című kötetet ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője.

Gyöngyi Krisztián és felesége tizenegy éve a kiskunmajsai könyvtárban tartottak előadást az afrikai vadvédelmi munkájukról. Bár itthon mindössze 25 kilométerre éltek egymástól, mégis Londonban fonódott össze a sorsuk. És miután a Kenti Egyetem Gerald Durell Intézetének vadvédelem-ökológia szakán végzett fiatalembert 2011-ben tanulmányai és munkája – az orrszarvúk védelme – Afrikába szólította, már természetes volt, hogy Orsi is vele tart. Útjuk Afrika egyik legszegényebb országába, Malawiba vezetett. 

A Majete Vadrezervátum orrszarvú populációjának tanulmányozása nemcsak Krisztián doktori dolgozatának szolgált alapul, hanem hasznos információkhoz juttatta a parkot menedzselő szervezetet is. 

„A következő évben az Afrikai Orrszarvú Specialista Csoport egy neves tagjának ajánlása nyomán megkereste Krisztiánt a Liwonde Nemzeti Park igazgatósága, hogy a helyi védett rinocérosz populáció felügyeletét átvegye. Az országban a majete-i mellett ez a nemzeti park ad még otthont a felbecsülhetetlen értékű fekete orrszarvúaknak. Krisztián jelenleg az African Parks munkatársaként menedzseli az orrszarvú megfigyelő csapatot, miközben ökológia kutatását folytatja” – mesélte Orsi egy 2016-os interjúban, aki vadvédelmi klubot szervezett egy falusi iskolában és angolt tanított, majd elindított egy faültetési programot.

Időközben világra jött kislányuk Estella, aki ugyan Magyarországon született, de az otthont sokáig Afrika jelentette számára. 

Hármasban kerültek az Akagera Nemzeti Parkba, amikor a Dél-afrikai Köztársaságból 2017-ben telepítettek át 18 orrszarvút Ruandába, ahol Krisztián orrszarvú-specialistaként tanította a helyi vadőröket. Krisztiánt ott érte a végzetes találkozás egy általa jól ismert, sebesült hím orrszarvúval.

– Balogh Boglárka, a National Geographic írónőjének felkeresésére az elmúlt másfél évben közösen megírtuk Krisztián küzdelmes élettörténetét, melyen keresztül a magyar olvasó megismerheti a fekete orrszarvúkért, kihalásuk megakadályozásáért folytatott vadvédelmi törekvéseket az afrikai kontinensen – mondta el Bedő Orsolya.

Az orrszarvúk hajnala című könyvet Kiskunhalason, Krisztián szülővárosában mutatják be szeptember 20-án, 18 órakor a Közösségek Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában