Galériával

2022.08.13. 20:07

Pedagógus művészek alkottak a Hungarikum Ligetben

Immár tizenegyedik éve, hétfőtől vasárnapig rendezték meg a hagyományos Pedagógus Alkotótábort a Népfőiskola Alapítvány Hungarikum Ligetben. A képzőművészeti tábor idején Nagy-Magyarország területéről érkezett 20 pedagógus alkotott Szappanos István festőművész, táborvezető tehetségek kibontakoztató iránymutatásai segítségével. Az egy hét alatt készült művekből tárlat nyílt szombaton a Kölcsey Ház kis galériájában.

Horváth Péter

Nem csak aktív oktatók vettek részt az alkotótáborban.

Fotó: Horváth Péter

A szombati megnyitón Patyiné Gulyás Réka, az alkotótábor programfelelőse köszöntötte a résztvevőket, méltatva a tábor színvonalát, légkörét és az alkotók összetartását. Szappanos István nyitotta meg a kiállítást, és visszatekintett a tábor 12 éves történetére. Mint fogalmazott, ugyan a pedagógus szó szerepel a tábor elnevezésében, de már a kezdetekben sem ragaszkodott ahhoz, hogy aktív tanítók, tanárok látogassanak el, hanem az volt a szempont, hogy csupán valamilyen közük legyen az oktatáshoz, és foglalkozzanak a képzőművészettel. A legkülönbözőbb vizuális kifejezőeszközökkel készültek a tábor művei, a festménytől a grafikán át a fotográfiáig. Ezzel kapcsolatban táborvezetői szerepéről is szólt Szappanos István, aki kijelentette, 

feladata az elejétől fogva nem az alkotók egy ízre hangolása, hanem a sokféle tehetség a kibontakozásának segítése, és öröm számára látni, hogy a festészet többféle megközelítését látja viszont a vásznakon a résztvevő alkotóktól: az impresszionizmustól az expresszionizmuson át a kevésbé figuratív ábrázolásig. 

–  Vallom, hogy a legfontosabb az, hogy mindenki találja meg önmagát. Senki ne akarjon úgy festeni, mint más. Sokféle kifejezésmód létezik, de a legfontosabb az egyéniség megnyilvánulása a képeken, amin persze érezhető a régebbi hatások lenyomata. A másik fontos tulajdonság az érzékenység, mert aki rendelkezik ezzel, azt minden műfajban képes továbbvinni – hangsúlyozta az alkotás szabadságát Szappanos István, aki emellett méltatta a csoportkohéziót, aminek jele, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkezők tanulnak gyakorlottabb társaiktól.

Szappanos István hírportálunknak elmondta: a legtöbb alkotó témáját a Hungarikum Liget közelebbi és távolabbi környezete jelentette, úgy, mint a Holt-Tisza, vagy a szentkirályi tanyavilág, így a kifejezés nem mesterséges, hanem szervesen következik az élményből, az egyéniségből, melyek kivetülnek a végső megfogalmazásba. A képek zöme akvarell, pasztell technikával készült, de volt, aki olajjal festett, más modern felfogású pácmunkát hozott létre. Hangsúlyozta, hogy az alkotótelep nem nevezhető konzervatívnak, hiszen nem a meglévő színek és kifejezések újrázásáról, hanem szabadságról szól, mert mindenki rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy bármilyen irányba elvigye festészetét. Mindemellett teret hagy a fiataloknak is, így egy tehetséges hetedik osztályos ifjú hölgy is az idei tábor tagja volt, de a csapat mintegy 70 százaléka visszatérő. Az alkotók valódi művészként viselkedtek: művüket megalkották, majd elengedték, melyek a Népfőiskola tulajdonába kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában