Galériával

2022.08.31. 18:50

Nemzeti tanévnyitó Kiskőrösön: nem lesz online oktatás

Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös adott helyet a XIII. Nemzeti Tanévnyitónak szerda délután. A Bem József Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a szimbolikus eseményt, amely egyben a Petőfi-emlékév induló eseménye is volt. Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tisztelte meg részvételével a pedagógusok és oktatási vezetők előtt tartott ünnepséget.

Barta Zsolt

A Bem József Általános Iskola tornacsarnokában tartottak az ünnepséget

Fotó: Pozsgai Ákos

Lasztovicza László, az intézmény igazgatója köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Beszédében hangsúlyozta, hogy az iskolában a több mint egymilliárd forintos uniós és kormánytámogatással megvalósuló építkezés folytatódik. Jövő tavaszra nyolc új tanteremmel bővül az iskola. Bemutatta az intézményben végzett munkát, hangsúlyozta, hogy matematikából, informatikából és angolból magas az oktatás színvonala. 

A vendéglátó köszöntője után dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szólt a vendégekhez. Mint elmondta, megint olyan tanév kezdődik, amilyen eddig nem volt. Korábban ezt a járvánnyal kapcsolatban fogalmazta meg, most pedig a szomszédban dúló háború okán jegyezte meg a politikus. Majd a hazai iskolarendszerről és a kulturális élet minőségi színvonaláról beszélt. 

Megemlítette, hogy indul a Petőfi 200 országos rendezvénysorozat, amely során a világ legismertebb magyar költőjére emlékezünk. Érintette a nemzetközi diákolimpiák történetét is, amelyeken a tanulóink jól szerepeltek az évtizedek során.

A következő években egy folyamatos felmérési rendszert vezetnek be, amely során kiderül, hogy melyik diák, hol tart az adott tantárgy elsajátításában, hol és hogyan kell fejleszteni. 

Hangsúlyozta, olyan nemzedéket kell felnevelni, amely 20 év múlva megállja a helyét más nemzetekkel szemben. Ezért is tervezi a kormány, hogy az uniós támogatásokból százmilliárdok érkezzenek az oktatásba. Az évi tízszázalékos béremelések forrását pedig ebből fogják biztosítani. 

A politikus az idei tanévnyitóval kapcsolatban megjegyezte: valójában ez az 1027. tanévnyitó, mivel 996-ban alapították Pannonhalmát és a hazai oktatás akkor kezdődött az apátságban. 

A miniszterhelyettes után dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd Petőfi Sándor Itt van az ősz itt van újra című versét idézte, jelezve ezzel, hogy elkezdődött a Petőfi-bicentenárium, és beköszöntött az ősz, amely egyben a tanévkezdés ideje is. A tanulókat, a tanárokat az iskolai közös tanterv is összeköti, amelyben ott van Petőfi művészete. Megemlítette, hogy sokak szerint a Nemzeti Alaptanterv (NAT) túlzsúfolt, mások szerint sok minden kimaradt belőle. A nemzeti identitás szempontjából viszont fontos az a közös tudás, amelyet a NAT tartalmaz. 

Majd kitért arra, hogy az energiaválság ellenére a kormány mindent megtesz azért, hogy megfelelő módon taníthassanak a tanárok az iskolákban. Mint mondta, nem lesz online oktatás.

A politikustól Domonyi László, Kiskőrös polgármestere vette át a szót. A város vezetője hangsúlyozta, hogy az idei és a jövő évet az Országgyűlés Petőfi-emlékévvé nyilvánította, amely ezzel a rendezvénnyel veszi kezdetét. Megemlítette Petőfi szüleit, akik támogatták a fiukat, hogy elsajátítsa a latin, a magyar és a szépírás ismereteket. Kiskőrös neves szülöttje a kultúra, a költészet és a magyarság nagykövetévé vált szerte a világon – mondta végül a polgármester. A rendezvényen az iskola diákjai népzenei táncos műsorral kedveskedtek a hallgatóságnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában