Energiatakarékosság

2022.08.29. 08:00

Kiskőrösön már leszigetelték az intézményeket

Kiskőrösön az elmúlt tizenöt évben a város vezetése sokat pénzt költött arra, hogy az intézményei minél kevesebb energiát használjanak.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

Ma minden ingatlan energiatakarékos, jóval kevesebb energiát használ fel, mint korábban, nyilatkozta a hírportálunknak Domonyi László polgármester. Ennek ellenére több tíz millió forintnyi többletköltséget jelent az energiaköltségek megnövekedése. A városi intézmények vezetőivel konzultáció történt, felmérték az elmúlt évek fogyasztását, és intézményhasználati optimalizálást vezették be. 

Például a Pátria épületében nem lesz fűtés, az ottani szervezetek és más csoportok tevékenységet áthelyezik a művelődési házba. A civil szervezetek a tevékenységeiket ott folytathatják.

 A polgármesteri hivatal, bár hőszigetelt, a légkondicionáló berendezéseket fűtésre használják, ameddig csak az időjárás megengedi. Az ehhez szükséges energiát a hivatal napelemrendszere szolgáltatja. Amikor kevésnek tűnik a légkondicionálók teljesítménye, akkor kapcsolják be majd a kazánokat. 

Az új óvodát, bár hőszivattyús megoldással fűtik, ide szintén egy napelemrendszert kívánnak felszerelni. A gimnáziummal együtt üzemeltetett sportcsarnok rezsimegosztásáról a város vezetése ezután fog tárgyalni az intézmény vezetésével, mondta végül Domonyi László Kiskőrös polgármestere. Ezekben a napokban kalkulál a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola Gimnázium és Technikum vezetése. Szentgyörgyiné Szlovák Mária az oktatási egységek igazgatója elmondta, hogy az évi 15 milliós átlagos gázszámlájuk 100 millió fölé emelkedik, amelyet kigazdálkodni képtelenség. Azt viszont megteszik, hogy lezárják a leghidegebb tantermeket. Nagy kiadás a sportcsarnok fűtése. Mivel a város sportolói is használják, ezért a költségek megosztásáról egyeztetni fognak Kiskőrös vezetésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában