Galériával

2022.08.20. 19:55

Az államalapítást ünnepelték Kecskeméten

Megemlékezést tartott Kecskemét önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezete szombat délután augusztus 20-a, Szent István ünnepnapja alkalmából. Az ünnepség egyben a Magyarok Kenyere ünnep Bács-Kiskun megyei rendezvénye is volt.

Horváth Péter

Göbölyös Károly, Jakab István és Sztachó-Pekáry István felvágták a megáldott kenyeret

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepségen prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester mondott köszöntő beszédet.

– Vállalni kell Szent István örökségét. Azt az örökséget, mellyel az ország népeinek keresztény hitre térítésével véglegesen Európához kötötte hazánkat – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy annak a magyarságnak ünnepe ez a nap, ami meri vállalni múltját, történelmét. Kifejtette, hogy jelen világunkat több veszély fenyegeti, mégsem kell attól félni, hogy elsodor a vihar, mert vannak magyar és keresztény gyökereink, majd a több mint 80 éves Hírös Hét Fesztivált is köszöntötte.  

A Magyarok Kenyere  - 15 millió búzaszem program ez évi alakulásáról beszélt Göbölyös Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke, a program megyei nagykövete. Elmondta, hogy a program már a Kárpát-medence egyik legszélesebb bázisán nyugvó jótékonysági kezdeményezés, melyben Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településekről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek. A kezdeményezés immár a tizenkettedik évébe lépett, sikere a gazdákban rejlik – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy rég nem látott aszály sújtja hazánkat, de a gazdák vetettek és arattak, és megyénkben még öt gyűjtőponton jelenleg is zajlik a búzagyűjtés és biztosítják az adakozás lehetőségét azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik nem rendelkeznek termékkel. Esetükben búzajegy megváltása lehetséges. A szakember hangsúlyozta: egy kenyéren vagyunk, hiszen úgy egyesül a magyarság szerte a világban, mint ahogy 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében a hagyományokból való építkezés fontosságát hangsúlyozta és elmondta, hogy a program 12 évvel ezelőtti indulásakor még néhány gazda ajánlotta fel a magmaradt lisztet Böjte Csaba árváinak, de tavaly már 11 tonna gabona gyűlt össze a Kárpát-medencében, amivel képesek arra, hogy az anyaországban és a határokon túl is segítsék a rászoruló magyarokat, és a magyarság összetartozásának egyik pilléreként említette a programot. Kitért arra is, hogy a kárpátaljai közösség noha maga is létében fenyegetett, de hatalmas menekültáradatot szolgál ki. Abból a kevésből, ami megtermett, soha eddig nem látott mennyiségű gabonát adtak össze a kárpátaljai gazdák, múlt évben 104, idén pedig 114 tonnát. Azt is kiemelte, hogy az aszály következtében az agráriumban 1000 milliárdos veszteség keletkezett, de mégis építkezünk, megalapozzuk a jövő évet, s a kenyerünk biztosított.

A köszöntőket követően az új kenyeret Feczák János görögkatolikus parókus, Varga Nándor református elnöklelkész, Szabó Csengele unitárius lelkésznő, Kis János evangélikus lelkész, és dr. Finta József római katolikus plébános áldotta meg, majd Sztachó-Pekáry István, Jakab István és Göbölyös Károly felvágták a megáldott kenyeret. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Szent István-szobor lábánál.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában