Galériával

2022.07.26. 19:55

Világjátékokra készül a bajai tűzoltó-parancsnokság sárkányhajócsapata

A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajócsapata nemzetközi vizekre evez, a hét végén a rotterdami világjátékokon indul. Hétfő délután a sportos tűzoltók tájékoztatót tartottak a Türr-kilátónál.

Márton Anna

Készülnek a megmérettetésre.

Fotó: Márton Anna

 Ossó János tűzoltó ezredes, a bajai kirendeltségvezető örömmel számolt be arról, hogy a támogatóknak köszönhetően a sárkányhajócsapat tagjai részt vehetnek a nemzetközi megmérettetésen.

– Nagy örömünkre nemcsak Amerikában, hanem Európában is rendeznek rendőr-tűzoltó világjátékokat, és köszönhetően a támogatóinknak, sikerült a sárkányhajócsapatunkat nevezni erre az eseményre. A sárkányhajócsapatunk évtizedek óta folyamatosan a BM bajnokságban első, illetve dobogós helyezést érek el. Talán ez is azt a lehetőséget teremti meg számunkra, hogy kint is eredményesek tudunk lenni – mondta hírportálunknak Ossó János. Hozzátette, hogy idén ünnepli a bajai tűzoltóság a 150 éves évfordulóját, és próbáltak több olyan eseményt szervezni ebben az évben, amely emeli a jubileumi év fényét. A kötelező programok mellett sportprogramokat is szerveznek, ahol minden érdeklődőt szívesen várnak.

– A sportprogramok révén meg tudjuk mutatni, hogy ez a szakma valóban fontos fizikai állóképességet követel a kollégáinktól. Nagyon fontos továbbá az egészségmegőrzés és a folyamatos sportolás biztosítása a kollégák számára. Ennek megfelelően a világjátékok mellett országos fordulón is részt vesznek a tűzoltók, ami egy kilencállomásos kismotorfecskendő verseny. Több éve már, hogy Bács-Kiskun megyét a bajai csapat képviseli. Ezt a versenyt szeptemberben rendezik meg. Mivel a kalocsai tűzoltóság is 150 éves idén, a harmadik kezdeményezésünk az, hogy körbegyalogoljuk Bács-Kiskun megyét ennek tiszteletére. Kilenc nap alatt szeretnénk ezt az emléktúrát megvalósítani. A gyaloglás során több tűzoltóságot is érintenek a tűzoltók, ott lesznek a pihenőhelyek. Naponta 20-25 kilométert gyalogolunk, de olyan napot is tervezünk, amikor 50 kilométer lesz a napi penzum. Reméljük, hogy sikerül ezt a kezdeményezésünket is véghez vinni – tette hozzá Ossó János.

Az eseményen részt vett Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi, az Axiál Kft. egyik ügyvezető tulajdonosa, aki elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják a tűzoltók munkáját, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a sport mindennél fontosabb.

– Büszkék lehetünk a tűzoltóinkra, a munkájukra és a sportteljesítményükre – mondta Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi.

Az eseményen köszönetet mondtak minden támogatónak: a BM Heros, az ITK Holding Kft., az Axiál Kft. és a Jabba Kft. képviselőinek.

A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajócsapata 2009-ben alakult.

A Bajai Vizisport Klub Sárkányhajó Fiestát rendezett Baja belvárosában, a Duna mellékágán néhány éve. E fiesztákon különböző kategóriákban hirdettek meg futamokat. A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói ekkor ismerkedtek meg a sárkányhajózással. A bajai tűzoltókból, barátnőkből, feleségekből összeállt csapat belevágott a sportágba. Meglepetésükre megnyerték a cégek, vállalatok kategóriát, majd 2010-ben rendvédelmi versenykategóriát is kiírtak, bízva abban, hogy a katonaság, rendőrség és a tűzoltóság részéről is neveznek csapatok. A döntőben a Kiskunhalasi Különleges Mentőszervezetet és a kalocsai katonákat megelőzve, a rendvédelmi kategória győztese lett a csapat. 2011-ben már részt vettek a Magyar Sárkányhajó Szövetség által Baján szervezett évadnyitó maratonversenyen, ahol amatőr kategóriában harmadik helyezést értek el. A következő években rendre megnyerték a Rendvédelmi Sárkányhajó Magyar kupát, 2015-ben az ICF Sárkányhajó Európa-bajnokságra is kijutottak. A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajócsapata, a Speed Dragons 28 fővel vett részt a sárkányhajó Eb-n. A csapat a normál méretű, 20 fős sárkányhajók és a 10 fős legénységgel rendelkező sárkányhajók mezőnyében, az amatőr felnőtt vegyes kategóriában indult. Három első és két második helyezettel zárták a versenyt.

A tűzoltó-parancsnokság csapata tavaly hatodik alkalommal nyerte meg az Országos Rendvédelmi Sárkányhajó Kupát, továbbá idén ismét első helyezést értek el.

A Speed Dragons folyamatosan edz és versenyez. A csapat felkészült a nemzetközi versenyekre és megméretteti magát a Rendőr és Tűzoltó Világjátékokon, amit július 31-én rendeznek meg Rotterdamban. A terveik szerint a csapat a 10 fős Open kategóriában szeretné megnyerni a világjátékokat. Illetve, ha addig sikerül valamelyik induló nemzettel közös hajóegységet alkotni, akkor a 20 fős hajóegységek versenyén is elindulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában