Szabadegyetem

2022.07.10. 18:05

A legmodernebb repüléstechnológiák fejlesztésén dolgoznak Jakabszálláson

A repülés jövője – világhírű magyar kutatás-fejlesztési innovációk címmel Földvári Norbert, a Genevation Aircraft Kft. mérnöki részlegének vezetője tartott előadást pénteken a Hugarikum Ligetben megrendezett Európa Szabadegyetem keretében. A Jakabszálláson működő cég a legmodernebb repüléstechnológiákat alkalmazva fejleszt könnyű sportgépeket, ezen kívül dolgozik a védelmi iparnak, katonai drónokat épít és szenzor-konténereket helikoptereknek, mindezt a NATO elismert beszállítójaként.

Vajda Piroska

Földvári Norbert, a Genevation Aircraft Kft. mérnöki részlegének vezetője.

Fotó: Vajda Piroska

Az Európa Szabadegyetem harmadik napján Földvári Norbert ismertette cégük történetét és tevékenységét. Kiemelte: a Genevation egy 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozás, mely az első hibrid-fém rácsszerkezetű műrepülővel, a GenPro-val került be a köztudatba még 2018-ban, amely repülőgéppel egy lengyel pilóta júniusi műrepülő világbajnokságot nyert. 

Előadásában kitért arra is, hogy a cég számos más ambiciózus terv megvalósításában is részt vállalt, kiemelt figyelmet szentelve a legkorszerűbb alapanyagok és mérnöki tudás minél szélesebb körű alkalmazásának. 

A Genevation repülőgépiparban szerzett tapasztalata az elmúlt években, más iparágakban is igen hasznosnak bizonyult, aminek köszönhetően több nagynevű magyar és külföldi vállalattal folytatnak együttműködést – mondta Földvári Norbert.

A legmodernebb szálerősítéses kompozittechnológiák mellett hegesztett titán alkatrészekkel és integrált kompozit-fém megoldásokkal segíti partnereit a cég, hogy könnyebb, erősebb és tartósabb termékeket gyárthassanak. Termékportfóliója a gépjármű alkatrészektől a repülőipari megoldásokig széles kört fed le – tudtuk meg az előadásból. 

Forrás: Vajda Piroska

Földvári kitért arra is, hogy 2021-től a társaság az Európai Űrügynökség megbízása alapján speciális kompozit anyagok kutatási feladataiban is részt vállalt. 

Elhangzott az is, hogy a társaság bekapcsolódott a világ első hidrogén meghajtású légitaxijának fejlesztésébe is. 

A Skai nevű, hidrogéncellás ötszemélyes kishelikopternek a modelljét nemrég mutatták be Jakabszálláson a nagyközönségnek. Az amerikai közreműködéssel készülő teljesen környezetbarát légitaxi drón modelljét, aminek a kész változata – a tervek szerint – 500 kilogramm súlyú lesz és akár 5 személy szállítására lesz képes négy órán keresztül, pilótával vagy akár anélkül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában