Galériával

2022.07.15. 15:28

Látványos fejlesztés: szebb és komfortosabb lett a tiszakécskei szabadstrand

Megújult környezet várja a pihenni és fürödni vágyókat a tiszakécskei szabadstrandon, ahol az önkormányzat mintegy hatvan millió forintos fejlesztést hajtott vége az elmúlt hónapokban. Az ingyenesen igénybe vehető új szolgáltatások kialakításánál hangsúlyt kapott az is, hogy akár a kerekesszékesek, illetve a vakok és gyengén látók is használni tudják a strandot.

Vajda Piroska

Hangulatos környezet várja a tiszakécskei szabadstrandra kilátogatókat

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Strandfejlesztési Programja keretében tavaly és idén jelentős fejlesztéseket végeztek a tiszakécskei szabadstrandon, amely a városnak régóta kiemelkedő idegenforgalmi vonzereje. Az elvégzett munka részleteiről pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Tóth János polgármester. Elmondta, gyakorlatilag az önkormányzat tulajdonában lévő valamennyi ingatlant felújították, ugyanakkor a strand – a többi Tiszaparti szabadstranddal együtt – új, azonos arculatot is kapott. A fejlesztés már tavaly elkezdődött a mosdók külső-belső felújításával. Baba-mama szobát is kialakítottak a kisgyermekes családok részére. Itt megfelelő körülmények között tudják ellátni gyermekeiket a szülők. A mozgáskorlátozottaknak is külön mosdót létesítettek, az öltözők és a tusolók is teljesen megújultak – sorolta a polgármester. 

Kiemelte, hogy a strandolók kényelmét negyven napágy és hozzá gyékénnyel borított napernyő, illetve napvitorlák biztosítják. A Miskó István sétányon új padokat helyeztek ki, a kisgyermekes családokat pedig két új játszótér is várja.

Ezen felül a teljes strand területén ingyenes internetelérhetőség is van. A strandolók biztonságát térfigyelő kamerák és új, napelemes köztéri lámpák biztosítják. A strand fejlesztése során a környezetvédelemre is figyeltek, ezért szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki több ponton is. A helyszínre autóval, vagy motorral érkezőket tágas, ingyenes parkoló várja. Csatlakozva a Bejárható Magyarország programhoz kerékpárúton és vízen is megközelíthető a tiszakécskei szabadstrand, ezért több helyen is telepítettek kerékpártárolókat, a parkolónál pedig egy kerékpár szervízpontot is elhelyeztek. 

A városvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a vakok és gyengén látók részére tapintható bronz domborművet is készítettek, amely a szabadstrand területéről ad információt alakzatokkal és Braille-feliratokkal. 

A mozgáskorlátozottak részére a vízbe jutást segítő strandösvényt alakítottak ki, és egy strand-kerekesszék is segíti mozgásukban akadályozott fürdőzők közlekedését.  

Tóth János büszkén számolt be arról is, hogy a strandra érkezőket a bejáratnál egy helytörténeti kiállítás is várja. A tablókra kihelyezett fotók bemutatják, hogy nézett ki egykor a strand, illetve a város közismert épületei. A tablók másik oldalát végig járva pedig a Tisza növény és állatvilágát ismerhetik meg a látogatók. 

És aki ez után kedvet kapott egy sétához, az a közeli Nádirigó Tanösvényt bejárva még részletesebben megismerheti a Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét. 

A strandon bérelhető elektromos mopedekkel gyorsan és kényelmesen megközelíthető a tanösvény. 

A polgármester kiemelte még, hogy a szabadstrandon várják a kutyabarátokat is, hiszen a családi kedvencek részére is kialakítottak egy fürdésre alkalmas részt. Tóth János végezetük azt is hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben a szabadstrandon a fürdővíz minősége kiváló, semmi ok az aggodalomra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!