Galériával

2022.07.05. 18:22

Soltész Miklós államtitkár látogatta meg a halasi zsinagógában táborozó gyerekeket

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is meglátogatta a helyi zsinagógába szervezett tábort, ahova az ország minden tájáról érkeztek gyerekek, családok.

Pozsgai Ákos

Soltész Miklós államtitkár (elől, piros pólóban) kedden látogatott a halasi zsidó táborba

Fotó: Pozsgai Ákos

Óriási szükség van arra, hogy azok a gyermekek, akik adott esetben negyedik, ötödik generációs családokban nőnek fel, és esetleg szüleik, nagyszüleik a zsidó felekezeti hitet elhagyták, azok megtanulják a tanításokat, segítséget kapjanak az élet mindennapjaihoz azért, hogy megőrizzék a hitet, vagy visszatalálnak a hithez, amely a megmaradást is szolgálni fogja – hangoztatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden, Kiskunhalason, a helyi zsinagógában indult egy hetes zsidó nyári táborban tett látogatásakor. 

Kiskunhalason a helyi zsinagóga udvarán idén 13. alkalommal szervezi meg július 3-10. között a halasi zsidó hitközség a Kiskunhalasi Zsidó Nyári Tábort. 

– A táborba a zsidó közösséghez tartozás szempontjából elkötelezett vagy nyitott gyerekeket, felnőtteket, családokat várják a szervezők – mondta el Ritter Nándorné, zsidó vallástanár, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke. – A tábort életre hívó fő gondolat azért született, hogy legyen egy hely, ahol önállóan a gyermekek, vagy családok tartalmasan együtt tölthetnek feledhetetlen napokat, intenzíven megélhessék zsidóságukat; informális oktatás keretén belül, szakképzett madrichok segítségével, peulákon tanulhassanak zsidóságukról. Mindeközben a felnőttek sem unatkoznak, hitélet megélése mellett aktívan és passzívan is pihenhetnek és új barátságokat köthetnek – avatott be a tábor részleteibe a hitközségi elnök, aki elmondta azt is, hogy idén a zsidó szimbólumok lesznek a tábor fő témáit.

Prof. Dr. Róna Tamás főrabbi szerint számos különlegessége van a halasi zsidó nyári tábornak, az egyik, hogy a zsinagógát egy nagy zöld terület veszi körbe, amely kiválóan alkalmas arra, hogy foglalkozásokat tudjanak tartani, hogy a gyerekek sportoljanak, játszanak és ahol az udvart körülvevő épületekben hetven szálláshelyet is kialakítottak. 

– Mindezeken túl különlegessége a tábornak az is, hogy Magyarországon egyedüli olyan magyar zsidó gyerektábor, amelyet a hitközségek, a magyar zsidó emberek hoztak létre. Ez egyedülálló országosan és az egész Kárpát-medencében – emelte ki a főrabbi, aki elmondta azt is, hogy mivel egyházi felekezeti táborról van szó, természetesen a vallási, erkölcsi tér egyfajta keretet ad a tábornak, ami azt jelenti, hogy van ima, lelkigyakorlat a zsinagógában naponta kétszer, minden este és minden reggel. 

– A gyerekek számos képzést kapnak foglalkozás, tanulás formájában, a sport, a fagyizás és az úszás mellett. Megismerkednek a héber betűkkel, a zsidó szimbólumokkal, szentírási történetekkel – sorolta a Róna Tamás. Hozzátette: a gyerekek három korcsoportban vesznek részt a táborban, a kicsik hat és kilenc év közöttiek, akiket a szülők is elkísérhettek, így egyben családias jellege is van a tábornak, a középső csoport kilenctől tizenhárom éves korig, és vannak a nagyok tizenhárom éves kortól felfelé. Az ország minden részéből jöttek a gyerekek, vannak, akik bentalvósak, és vannak, jellemzően a halasiak, akik minden nap bejárnak a telt házzal működő táborba, ahol összesen 56 gyerek táborozik.

Kedden meglátogatta a tábort Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője is, akik vendéglátóik társaságában nézték meg a zsinagóga épületét. Soltész Miklós államtitkár a látogatás során újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormány kiemelten támogatja a különböző felekezetek, hitéleti közösségi rendezvényeit, a hitoktatást azért, a templomok, zsinagógák felújítását, hogy ne csak éppen megtudjanak élni, hanem fejlődni is tudjanak, amely a hit megőrzése mellett segíti az is, hogy ezeknek a felekezeteknek a tagjai a nemzetnek és a családjaiknak is erős tagjai legyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában