Élmények

2022.07.20. 11:26

Kirándulással egybekötött erdélyi tanulmányúton jártak a kecskeméti diákok

A Kertvárosi iskola felsős diákjainak sokasága vett részt az erdélyi tanulmányi kiránduláson. A második csapat a napokban tért haza a vidám nyaralásról, ahol rengeteget tanulhattak magyar irodalomból, történelemből, biológiából, földrajzból, hon- és népismeretből.

Sebestyén Hajnalka

Fenn a világ tetején Csicsaj-dülőn a medverezervátumban

Fotó: Beküldött fotó

A kecskeméti Kertvárosi Általános Iskola hatodikos és nyolcadikos diákjai még május végén barangolták be Erdély nevezetes helyeit, fedezték fel természeti és kulturális kincseit Cser Gabriella tanárnő vezetésével. A tanév befejezése után pedig a hetedikesek keltek útra Kulcsár Marianna magyar nyelv és irodalom tanárukkal, osztályfőnökükkel. A kirándulás fantasztikus élményekkel zárult mindenki számára. Az útról a tanárnő mesélt hírportálunknak.

Az osztálykirándulással egybekötött tanulmányút Erdély nevezetes városait, a magyar történelemhez is köthető fontosabb helyeket érintette. 

Így Vajdahunyadot, a Hunyadiak fészkét, Gyulafehérvárt, Segesvárt, Székelyudvarhelyt, Marosvásárhelyt, Tordát. A diákok számára a kirándulás egyben tanulás is volt. Már az utat megelőzően a tanév vége felé felkészítő órákat kaptak földrajzból, irodalomból és történelemből a helyekhez, történelmi eseményekhez kapcsolódóan. Így a helyszínen sokkal jobban megértették és azonosulni tudtak a hely szellemével. Az út során is kaptak feladatot, útinaplót kellett vezetniük a látottakról, az élményekről. Interjúkat készítettek székely emberekkel, a témához kapcsolódó rejtvényeket kellett megoldaniuk, prezentációkat készítettek és a kiránduláshoz kapcsolódó Instagram-profilt vezettek.

Barangolásuk során az egy hét alatt 2500 kilométert tettek meg. A szállásuk a Gyergyói-medencében, Székelyvarságban volt.

A tanulók nagyon élvezték a programokat, nagy benyomást tett rájuk például Korondon a taplászás, a taplógombából készült kézműves tárgyak készítéséről szóló előadás vagy a székelykapuk szimbólumairól hallottak. Örömmel vetették bele magukat a korongozásba a fazekasműhelyben. Megkóstoltak az erdélyi ízeket, lekvárokat, szörpöket, sajtokat, medvehúsból készült szalámit. Részt vettek kürtöskalács-készítésében, amit aztán nagy elégedettséggel el is fogyasztottak erdei növények főzetéből készült tea kíséretében. Erdélyi táncokat tanultak, ismerkedtek a helyi tradíciókkal, népszokásokkal a gyergyóújfalui Elekes Vencel Általános Iskolában. II. Rákóczi Ferenc nyomdokába eredtek, felkeresték a hozzá kötődő emlékhelyeket. Jártak Farkaslakán Tamási Áron sírjánál. Megtekintették Szejkefürdőn a mini Erdély-parkot, amelyben több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét látták. Az élményparkban körutazást tettek a mini székely gőzösön, meglátogatták az Orbán Balázs Látogatóközpontot és Orbán Balázs sírhelyét. Megtekintették a Székelykapu-kiállítást is, ahol 13 gyönyörű kapu látható.

A nevezetes helyek megtekintésén túl erdélyi legendákat is hallhattak, például a Gyilkos-tó, a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék kapcsán. Tordán pedig a sóbányászattal is megismerkedtek.

Felejthetetlen élmény volt számukra a Libán-hegységben található Csicsaj kősziklához vezető túra, amit a panorámán túl a medvék közelsége tett izgalmassá, lévén egy medverezervátum. A túrák után kellemes együttlétet jelentett a közös szalonnasütés, focibajnokság.

Hazafelé Kecskemét testvérvárosában, Marosvásárhelyen egy helyi történelemtanár idegenvezetésével megtekintették a várat, látogatást tettek a Kultúrpalotában, előadást hallottak a két város közös múltjáról.

Az emlékezetes pillanatokat szeptemberben egy teadélután keretében felidézik az iskolatársaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában