Értékmegőrzés

2022.07.14. 17:25

Együttműködik a kecskeméti egyetem a rajzfilmstúdióval

Együttműködési folyamat kezdődött a Neumann János Egyetem és a Kecskemétfilm Kft. között. Minderről csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót az oktatási intézmény vezetője és a kft. stúdióvezetője.

Barta Zsolt

Balról Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője, dr. Fülöp Tamás rektor és és Bánkuty Tamás a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Fotó: Barta Zsolt

Mint elhangzott, az egyetem és a Kecskeméti Animációs Filmstúdió arra törekszik, hogy a hazai animáció és animációsfilm kialakulásának, fejlődésének történetét feldolgozza, illetve a kecskeméti animáció hazai és nemzetközi szakmai eredményeit csokorba gyűjtse, és annak szakmailag, tudományosan is megőrizze, valamint ápolja értékeit.

Az együttműködési okmányt dr. habil. Fülöp Tamás, az egyetem rektora, Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője és Bánkuty Tamás, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja írta alá.

Bánkuty Tamás elmondta, hogy a kuratórium messzemenőkig támogatta a tervet, amely az egyetem versenyképességének fejlesztését segíti elő. 

Az intézmény campusán belül alakítják ki a Magyar Animáció Házát. Egy olyan tudásbázist hoznak létre, amely feldolgozza az elmúlt évtizedek kecskeméti szellemi-kulturális örökségét, és azt digitalizálva, rendszerezve közzéteszi majd.

Fülöp Tamás rektor arról beszélt, hogy egy oktatási koncepciót is kidolgoznak, amely a művészeteket és az informatikát kapcsolja majd össze. 

Nem kizárt egy olyan mesterképzés bevezetése, amelyet Kecskeméten indítanának el. 

Együtt kívánnak működni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és a Budapesti Metropolitan Egyetemmel is.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm stúdióvezetője 52 éve irányítja Kecskeméten a világhírű rajzfilmstúdiót. Mint mondta, hatalmas értékek halmozódtak fel az évtizedek során, amelyek rendszerezését egy múzeum keretében lehet megoldani. Elmondta, hogy az új Magyar Animáció Háza létrehozását a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja, amely partner abban, hogy a vidéki kulturális központok is fejlődjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában