Galériával/Videóval

2022.07.22. 19:50

Égő autót is oltottak a fiatalok a kunbaracsi táborban

A tűzoltó hivatás alapjainak megismeréséről, a tűzoltó hagyományok átadásáról és a határontúli, valamint az anyaországbeli fiatalok kapcsolatáról szólt a héten megtartott I. Kárpát-medencei ifjúsági tűzoltótábor. A kunbaracsi gyermeküdülőben megrendezett tábort a kerekegyházi Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Tűzoltó Szövetség szervezte a több mint 60 fiatalnak.

Horváth Péter

A tábor fő attrakciója a lángoló autó oltása volt

Fotó: Bús Csaba

Egy héten keresztül ismerkedhetett a tűzoltó hivatás alapjaival és hagyományaival az a 65 fiatal, aki szerte a Kárpát-medencéből érkezett a kunbaracsi tűzoltó táborba. Szabó László, a szervező egyesület vezetője elmondta, hogy hasonló tematikával már hat éve tartanak tábort, és az eddigi nagy sikerre tekintettel idén a Kárpát-medencei fiatalok számára hirdették meg az eseményt azzal a céllal, hogy a határontúli és az anyaországi ifjak barátságot kössenek, a tűzoltó hagyományokat egymásnak átadják. A legfiatalabb táborlakó hatéves, a legidősebb 16, és az ország minden része mellett a Hargita vidékéről és a Vajdaságból is érkeztek táborozók.

Szabó László elmondta, hogy a táborlakók az elméleti alapokkal kezdtek, majd a tűzoltási alapismeretek következtek a tűzoltás menetével, a tömlők kezelésével, a vizes szereléssel, majd tálcában égő tüzet olthattak. 

Ez a hazai önkéntes tűzoltók képzési tematikájára épült, figyelembe véve az életkori sajátosságokat, amivel a tűzoltó szakma tűzoltási részét elsajátíthatták. A tűzoltás mellett a mentős kollégák segítségével megismerkedtek az elsősegélynyújtás alapjaival, az újraélesztést és a különböző sebek ellátását is megtanulták.

Szabó László hangsúlyozta, hogy sok esetben előfordul a beavatkozás során, hogy légzőkészülékkel kell mentést végezniük a tűzoltóknak. Ezért füsttel borítottak be egy szobát, ahonnan a fiataloknak légzőkészüléket és légzőálarcot viselve kellett – egymást segítve a tájékozódásban – megtalálniuk a bent lévő bábut.

A hét folyamán ellátogattak a táborozók a kecskeméti hivatásos tűzoltósághoz is, ahol megtekintették a szertárt és a tűzoltó eszközöket, majd a Kecskeméti Vadasparkban kirándultak. Szabó László elmondta, hogy több táborozójuk letette már az önkéntestűzoltó-vizsgát az évek folyamán. Köztük volt két, idén is jelen lévő fiatalember, akik az egy hete több mint 50 hektáron lángoló soltszentimrei tűz oltásában is részt vettek.

Pénteken nyílt napot tartottak a táborban, melynek fő attrakciója egy lángoló autó oltása volt, ahol minden, a héten elsajátított készséget a gyakorlatban is kipróbálhattak a fiatalok. Balázs István, az Egy Csepp Tűz egyesület parancsnoka irányította a fiatalok oltási munkáját. Kérdésünkre elmondta, hogy a gépjárműtűz bármikor megtörténhet, de főként a kevésbé jó állapotú autókat sújtja. Azt javasolja, hogy az autótulajdonosok szerezzenek be kisebb oltókészüléket, mert azokkal nagyon jó hatásfokkal lehet megfékezni a kezdődő járműtüzeket. Baj esetén fontos, hogy higgadtan cselekedjenek az érintettek, húzódjanak messze a lángoló autótól és ne próbálják kimenteni a járműben maradt értékeiket, mert a testi épség mindennél fontosabb, a tárgyi értékek pedig pótolhatók.

A cikkünkben szereplő videó a baon.hu Youtube-csatornáján is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában