Galériával

2022.07.26. 06:50

Az Állatbarát Általános Iskola címet is elnyerte a Kiskunfélegyházi Platán-iskola

A vakáció ellenére nem állt meg az élet a Platán Utcai Általános Iskolában. Már csak azért sem, mert az intézménynek van egy saját cicája. Cirmit pedig mindennap etetni, itatni kell, ezért rendszeresen bejárnak hozzá az iskola dolgozói. Többek között Cirmi gondozása is hozzájárult ahhoz, hogy az iskola elnyerte az Állatbarát Általános Iskola címet, amit nemrég az Állatorvostudományi Egyetemen vehetett át Szunyi Anikó igazgatóhelyettes és Liszkai Kiss Anikó tanítónő, aki a cím elnyeréséhez szükséges pályázatot is elkészítette.

Vajda Piroska

Szunyi Anikó és Cirmi

Fotó: Vajda Piroska

Szunyi Anikó és Cirmi együtt fogadtak az iskola előtti teraszon. Megtudtam, hogy a cica önként költözött be az iskolába. A cirmosnak kezdetben nem mindenki örült, de ma már hozzátartozik az iskola életéhez. 

– Természetesen a macskagondozás mellett még nagyon sok olyan feladatot vállal az iskola, melyek hozzájárultak a cím elnyeréséhez – hangsúlyozta Szunyi Anikótól. Elmondta, Cirmi mellett egy másikat cicát is örökbe fogadtak, amelynek az eltartását finanszírozzák a Cicamentőknél. De rendszeresen gyűjtenek macskaeledelt is a Cicamentőknek. Jó kapcsolatot ápolnak a biatorbágyi kutyaiskolával és a kecskeméti Argos Állatvédelmi Egyesülettel is, melyek képviselői a felelős állattartással kapcsolatban tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek. A helyi kutyamenhely és a Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány számára is szerveznek gyűjtéseket. Rendszeres vendége még az iskolának a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke, Kis Balázs is, aki ragadozómadár-bemutatót szokott tartani a gyerekeknek.

Mivel a Platán-iskola a Madárbarát Iskola címmel is büszkélkedhet, a madarak gondozására is nagy hangsúlyt fektetnek. Több évtizedes munkásságuknak köszönhetően az iskola melletti park ma már madárbarát élőhely, ahol számtalan etető, itató és odú várja a madarakat. Ebben a tevékenységben állandó segítője az iskolának Meizl Ferenc korábbi igazgató, akinek irányításával készítettek a gyerekek az odukat és etetőket, illetve rovarhoteleket is. Emellett lelkes látogatói a Mezőgazdasági Szakközép Iskola tangazdaságának és a környékbeli vadasparkoknak is.

– Azért fontosak számunkra ezek a címek, mert köteleznek bennünket arra, hogy tovább haladjunk a megkezdett úton és ne csak egyszeri kezdeményezések legyenek. Ugyanakkor a jóleső elismerés erőt is ad ehhez a munkához 

– fogalmazott Szunyi Anikó, akitől azt is megtudtuk, hogy a felelős állattartás jegyében további kiskedvenceket – nyuszit, tengerimalacot vagy hörcsögöt – is szeretnének tartani az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában