Beruházás

2022.06.17. 11:27

Új szivattyúk továbbítják a szennyvizet Kalocsán

Több szennyvízátemelő szivattyút cseréltek le a településen, hiszen a gépészeti egységek tönkrementek, így a cseréjükre nagy szükség volt már.

Gábor János

Dr. Filvig Géza polgármester (balra) és Szigeti Attila műszaki vezető. Fotó: Gábor János

Hat darab szennyvízátemelő szivattyút cserélt le a városban a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., hogy folyamatosan biztosítani tudja az elvezetést azokon a területeken, ahol az eredeti, gyakran több évtizede működő berendezések elkoptak, és indokolatlanul nagy energiafelvétellel képesek csak ellátni a feladatukat. A helyi víztisztító telepen átadott gépek létfontosságúak az olyan, viszonylag sík fekvésű régiókban, mint a kalocsai járás, hiszen a város és a környező községek szennyvizét másképp nem lehetne eljuttatni a kezelőállomásokra. 

– A területünkön körülbelül 420 szennyvízátemelőt üzemeltetünk, és ezekben összesen 730 darab szivattyú működik. 

A gépészeti egységek idővel tönkremennek, elavulnak, így a cseréjükre rendszeresen szükség van – vázolta Mátyus Zoltán ügyvezető igazgató, hangsúlyozva, hogy a forrás az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól érkezett, egy 18 önkormányzattal közösen nyert pályázatból. A tenderen százmillió forintot szereztek úgy, hogy a települések – akik a közműrendszer tulajdonosai – 30 százalékos önerőt vállaltak a szivattyúcserék végrehajtásáért. 

A cégvezető elmondta: a pályázati keretből 53 készüléket szereztek be. Kalocsának hat darab jutott (ebből három a hozzá kapcsolódó gépészet felújításával kerül a helyére), és mivel tavaly – szintén az önkormányzat közreműködésével – kettőt már kiváltottak, rövid időn belül a 28 átemelő harmadát cserélhették le a városban. 

Az újonnan beszerzett szivattyúkat a szennyvízrendszer Ecetgyár és Kossuth Lajos utcai, valamint Miskei úti szakaszain szerelték fel. 

Dr. Filvig Géza polgármester az átadón köszönetet mondott a Kiskunvíz vezetőinek, amiért ilyen aktívak Kalocsa régi, elavult közműrendszerének fejlesztésében. Kiemelte Szigeti Attila műszaki igazgató szerepét, akivel rendszeresen egyeztetik, hogy hogyan érdemes fejleszteni a víziközmű-rendszert.
Hozzátette: a lakosság csak akkor foglalkozik ilyen kérdésekkel, ha valami nem működik, de ez így van jól, pont ezért kell dolgozni rajta, hogy a hálózat üzembiztos maradjon. A szivattyúk cseréje mellett bejelentett még egy vízközműves beruházást, ami ugyanezen a napon, a Kubinszky utcában kezdődött. Itt a közútépítéssel párhuzamosan az ivóvízhálózat cseréje fog megtörténni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában