Galériával

2022.06.18. 18:39

Megújult az apostagi protestáns temető ravatalozója

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken az apostagi protestáns temető megújult ravatalozóját. A beruházás a Magyar Falu Programon elnyert 16,3 millió forintos támogatásból és az egymillió forintos önrészből valósult meg.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

– Az építőipari anyagárak és munkadíjak emelkedése miatt a rendelkezésre álló pályázati forrás nem volt elegendő a teljes projekt befejezéséhez. A helyi önkormányzat 350 ezer forintos és a Weld Metál Kft., közel 630 ezer forintos támogatásának köszönhetően azonban elhárult az akadály és megújulhatott az apostagi protestáns temető ravatalozója. Jelenleg egy 33 millió forintos, bővítésre benyújtott pályázatunk van várólistán. Szeretnénk ugyanis a ravatalozó előtetőjét megnagyobbítani, folytatni a térkövezést, új halottas hűtőt vásárolni, urnafalat építeni, kamerarendszert és napelemrendszert kiépíteni, illetve rendezni a temetői utakat – foglalta össze a beruházás részleteit Szanyi Ferenc lelkipásztor, aki egyben megköszönte a támogatók segítségét és a kivitelezők munkáját.

A munka akkor sem áll meg, ha sikertelen lenne az egyház Magyar Falu Programos pályázata. 

A legutolsó közös presbiteri gyűlés határozata alapján, a létesítményre befolyt összegből, új halottas hűtőt kívánnak megvásárolni, a Méltóság Kft. támogatásával, ősszel rendbe tenni a temető két főbb útját, illetve az elöregedett fákat kivágni.

– A ravatalozó felújításának gondolata húsz évvel ezelőtt fogalmazódott meg, ám egy új létesítmény felépítésére nem sikerült támogatást nyernie községünknek. Az épület időközben átkerült az egyház kezelésébe, akik élve a Magyar Falu Program nyújtotta lehetőséggel, nyertek támogatást rekonstrukciós munkák megvalósítására. Jó látni azt, hogy a mai Magyarországon egy olyan világot építünk, ahol a kisebb településeknek is megadatik a fejlődés lehetősége. Nagyon szép példája ennek az apostagi protestáns temető megújulása – fogalmazott köszöntőjében Zakar Zoltán polgármester.

A megújult ravatalozót Szanyi Ferenc lelkipásztor és Selmeczi Géza Tamás evangélikus lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában