Döntés

2022.06.16. 12:26

Életmentő injekciókat szereznek be a kecskeméti óvodákba

Epipen és az Anapen oldatos injekciók szerez be az önkormányzat, erről is a csütörtöki közgyűlésen döntöttek.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Török Józsefné, a Szövetség a Hírös Városért képviselője indítványozta, hogy minden kecskeméti bölcsődének, óvodának és iskolának biztosítson az önkormányzat ki olyan készítményt, amivel a mentők kiérkezéséig stabilizálhatják a nevelők az anafilaxiás sokkot elszenvedő gyerekek állapotát, semlegesíthetik a sokk hatását. Továbbá azt is indítványozta, hogy az önkormányzat ingyenes gondoskodjon az intézmények munkatársainak felkészítéséről, hogy a szer használata szakszerűen történjen. Indítványát úgy indokolta, hogy a gyermekek körében is gyakori az ételek összetevőire adott allergiás reakció, aminek következménye lehet az akár végzetes kimenetelű anafilaxiás sokk. A megoldást egyedül az életmentő gyógyszer beadása jelenti. E célból vegye fel a kapcsolatot a fenntartókkal az önkormányzat.

Török Józsefné felszólalásában kiegészítette az indítványt. Számítása szerint 60-65 intézményt érint, javasolt, hogy az ESZI végezze, és tartaléka is legyen. Javasolta, hogy a kirándulásokon és táborokban is legyen ilyen vakcina. A gyógyszer ára 10-12 ezer forint darabonként, ezért 700-800 ezer forint költséget jelentene az önkormányzatnak, és javaslata szerint az általános tartalék alapból biztosítsák.

Engert Jakabné alpolgármester elmondta, hogy egy kecskeméti vállalkozó 31 kecskeméti óvodának ajánlotta fel a készítményt. Szavatossági ideje 18 hónap, ezért másfél évente kell biztosítani a beszerzést. Képzést igényel a szer használata, minden intézményben két munkatársat képeznek ki. 

Az Epipen és az Anapen oldatos injekciók beszerzés folyamatban van, szeptemberre ott lesz az intézményekben. 

Az iskolák ellátását nem tudja vállalni az önkormányzat, ott a tankerület viseli a felelősséget és intézi a beszerzést.

A Gyermek Háziorvosi Kollégium vezetőjének szakvéleménye alapján bölcsődéseknek nem ajánlott a használata.

Papp Zoltán képviselő elmondta, hogy 0,3 milligramm hatóanyagot tartalmazó készítmény 30 kilós testsúly felett ajánlott, az alatt veszélyt jelenthet.

Az indítvány a közgyűlés 11 tartózkodás és 9 igen mellett nem fogadta el. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte, hogy egyetértenek az életmentő szer beszerzésével, a felajánlás nyomán már elindult a folyamat, a szakmai egyeztetés megtörtént, de bölcsődékbe és táborokba a szakvélemény nyomán nem ajánlják, ezért tartózkodtak a szavazáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában