Galériával

2022.05.06. 13:56

Új ivókutat ajándékozott a szolgáltató Kiskunhalasnak

Inkább csapvizet igyunk a műanyag palackban forgalmazott ásványvíz vásárlása helyett – hangoztatta Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője azon az ivóvízkút avatón, amit péntek délelőtt adtak át ünnepélyesen a városnak a Hősök ligetében.

Pozsgai Ákos

Új ivóvízkúttal gazdagodott a város. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Kiskunsági Víziközmű- Szolgáltató Kft. az elmúlt két év alatt több kampányrendezvényen is igyekezett felhívni az egészséges ivóvízfogyasztásra a figyelmet egy pályázati forrásnak köszönhetően. A szolgáltatási területén olyan akciókat és rendezvényeket szervezett, amelyek csapvíz fontosságára, a környezetvédelemre, a környezettudatosságra, a mélységi és felszíni vizek védelmére, valamint a csapadék- és szennyvízcsatornák használatának illemtanára figyelmeztettek.

Az ivókút ajándékozása is a kampány része, amelyet a szolgáltató helyezett el és adott át a városnak a Hősök ligetében. Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője és Fülöp Róbert polgármester ünnepélyes keretek között avatta fel közösen az új ivókutat, amit bárki használhat majd. Az avató ünnepségen a felnőttek vízfogyasztással kapcsolatos tesztlapot is kitölthettek, a gyerekek az ivókútból töltött vizet málnaszörppel ízesíthették, kifestőket színezhettek és rajzolhattak is.

– Kiskunhalason mélységi rétegekből termelik ki azt a közel kétmillió köbméter vizet, amire évente szüksége van a városnak. 

Ezt nyolc darab, két-háromszáz méter mély, fúrt kutakból hozza a felszínre a szolgáltató, és két központi víztisztítót látnak el.  A víztisztítókban a vasat, mangánt, arzént és ammóniát távolítják el, ezt követően pedig a víz a víztoronyba kerül – mondta el Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője, akitől a jelenlévők megtudhatták azt is, hogy a Kiskunhalason két víztorony van. Az egyik éppen a Hősök ligete közelében az 53-as főút mellett, de nincsen felöltve. Hat évvel ezelőtt a Kertvárosban épített új víztorony üzemel, amely elegendő a város vízellátáshoz. Kiderült az is, hogy Kiskunhalason közel 153 kilométernyi vízhálózatot üzemeltet a társaság és 12 300 darab vízbekötéssel rendelkezik.

Mátyus Zoltán rámutatott: 

Magyarország ivóvíz nagyhatalomnak számít, a világ sok országára azonban ez nem mondható el. 

A világ nagyon nagy részén nem számít olyan természetesnek az jó minőségű ivóvíz, mint nálunk – tette hozzá. Kiemelte, hogy egy ember évente körülbelül ezer liter folyadékot iszik, és naponta nagyjából 2-3 liter vízre van szüksége, ennyi ürül ki a szervezetéből. Erre a legjobb az egészséges vezetékes ivóvíz, amely folyamatos laboratóriumi vizsgálatokkal van ellenőrizve. – Mégis, ma Magyarországon és a világban is leginkább a műanyag palackos vizet fogyasztják az emberek. 

Egy nap az egész világon közel hárommillió PET palackot dobnak ki az emberek, ami súlyosan környezetszennyező és leginkább szennyezik a tengerek és a folyók vizeit 

– fűzte hozzá a szakember, aki szerint ezer liter jó minőségű csapvíz árából, mindössze két PET palack ivóvizet tudunk vásárolni, ami szerinte szintén arra mutat, hogy érdemesebb csapvizet fogyasztani.

Fülöp Róbert polgármester a kútavatón köszönetet mondott a Kiskunvíz Kft. munkatársainak, akik nap mint nap, szinte láthatatlanul dolgoznak azért, hogy biztosítsák a fogyasztók számára az elegendő és jó minőségű ivóvizet. – Ezért is gondoljuk a legtöbben automatikusnak a finom ivóvizet, úgy vesszük, mint a levegőt, pedig, ha hirtelen elfogy, akkor nagyon rossz tud lenni. Ugyanilyen rossz lenne, ha egyik napról a másikra hirtelen megszűnne az ivóvíz-szolgáltatás és nem lenne elérhető – fogalmazott a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában