Galériával/Videóval

2022.05.25. 17:26

Szobrot avattak Benkó Zoltán tiszteletére Kecskeméten

Benkó Zoltán egykori vízműigazgató szobrát pillanthatja meg először az, aki a Szabadidőközpont Nyíri úti főbejáratán lép be, miután szerdán ünnepélyesen felavatták a névadóról készült mellszobrot. A mészkő talapzaton álló bronz mellszobor Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, melyet Kecskemét önkormányzata és a Bácsvíz Zrt. állíttatott a legendás igazgató munkásságának tiszteletére.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere leplezte le Benkó Zoltán szobrát. Fotó: Bús Csaba

Benkó Zoltán Kiskunmajsán született, 1933. január 30-án. Vízügyi szolgálatát 23 évesen, 1956. február 1-jén kezdte meg a Kecskeméti Víz- Csatorna és Fürdővállalatnál, művezetőként. A fiatal vízvezeték-szerelő szakmunkás markáns személyisége gyors előremenetelt hozott: 1961-ben már a vállalat műszaki vezetője, 1962-ben megbízott, egy évvel később pedig kinevezett igazgató lett, amihez megszerezte a szükséges végzettséget. 1965-ben jött létre az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat. Az akkor már 360 főt foglalkoztató cég Benkó Zoltán irányítása mellett víz- és csatornaellátási szempontból is óriási léptékben fejlődött. Kecskemét város fejlesztése a szívügye volt. A víz- és csatornahálózat építéseken túl igazgató pályájának éveiben zajlott a – ma már Benkó Zoltán nevét viselő – szabadidőközpont építése, a vállalati lakások átadása, illetve olyan jelentős kecskeméti beruházások kivitelezése, mint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet. Legendás alakjának és korszakos munkásságának tiszteletére emelt szobrot Kecskemét önkormányzata és a Bácsvíz Zrt.

A szoboravatón Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezető főmuzeológusa emlékezett meg az igazgatóról. 

– Olyan mozgalmassággal, alkotókedvvel teli életút terül elénk, melynek középpontjában városunk, Kecskemét minél szélesebb körű fejlesztése, az itt élők életkörülményeinek javítása áll – fogalmazott a muzeológus. 

– Célkitűzéseiben ellentmondást nem tűrő határozottságát Kecskemét vízügyi fejlesztése mellett a város infrastrukturális és egyéb kulturális területeken végrehajtható beruházások megvalósítása motiválta. Ezenkívül mindvégig törekedett az iparosítás által generált lakosságszám-növekedésből következő lakhatási szükségletek kielégítésére, az élhető környezet fenntartására, annak növelésére – mondta Hajagos Csaba, hozzátéve: a vállalatnál töltött 34 évét Benkó-korszakként emlegetik, mert ez az időszak radikális fejlődést eredményezett a város életében.

Öveges László, Kecskemét főépítésze emlékező beszédében elmondta, hogy Benkó Zoltánt már életében legenda övezte, s e legendát ma a szoborral is éltetjük. – Áradt belőle az energia, a tettekkel teljes alkotó energia. Úgy áradt, hogy mi, hétköznapiak csak épphogy, szívvel-lélekkel tudtuk követni, viselni féktelen sodrását. Nem lehet mindenki Benkó Zoltán. De mindenki láthatja példáját, meghallhatja üzenetét – mondta Öveges László, hangsúlyozva: A Szabadidőközpont szimbolikusan sűríti magába egész életművét. Kiemelte: Benkó Zoltán kereste és ismerte útját, melyet a sors jelölt ki számára, és magabiztosan járta azt. – Messzire jutott, kiteljesíthette önmagát, de százezrek jólétére, örömére. Ez Benkó Zoltán üzenete – mutatott rá a főépítész.

A szobrot Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere leplezte le. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában