Programajánló

2022.05.18. 17:33

Összemérik a bajszokat a Városalapítók napján Félegyházán

Gazdag programokkal várják az érdeklődőket hétvégén a Városalapítók napja alkalmából Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

Vasárnap kiderült, kik viselik a legszebb bajszokat. Fotó: Tapodi Kálmán/archív-felvétel

A több napos rendezvényen arra emlékeznek a kiskunfélegyháziak, hogy a kiskun elődök 277 évvel ezelőtt váltották meg szabadságukat. A helyi képviselő-testület 1999-ben határozott úgy, hogy minden esztendőben a május 24-hez legközelebb eső héten rendezi meg a Városalapítók napi programsorozatot. 1745. május 24-én hirdették ki ugyanis a május 6-án meghozott, úgynevezett redemptiós törvényt, melyben Mária Terézia visszaadta a nagy- és kiskunok, illetve a jászok 1702-ben elvett szabadságjogait. Ettől kezdve a kiskun terület ismét önálló, szabad közigazgatási területté vált, melynek Kiskunfélegyháza lett a székhelye.

Már hagyomány, hogy a Városalapítók napja nyitányaként rendezik meg a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítást, melynek keretében ezúttal a 15 éves a Wesel Hugó Fotókör, valamint a Lodzi Fotóművészek Társasága tajainak alkotásaiból rendeztek kiállítást a város főterén. Az Art-turkában pedig Gyöngyösi Sándor és Gyöngyösiné Ónodi Gyöngyi, a Wesel Hugó Fotókör tagjainak víz alatt készült felvételeiből nyílt kiállítás.

Pénteken délelőtt 10 órakor Lisa Elinor festőművész utazó kiállítása nyílik meg a Szakmaközi Művelődési Házban. Délután 5 órától Mezősi Ágnes fotóművész Egyensúly című kiállítását nézhetik meg az érdeklődők Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Hat órakor pedig Miklya Emese MESErajzok című kiállítását nyitja meg édesapja, Miklya Zsolt költő, szerkesztő. Ezzel egyidőben 17 órától a Silver Step Táncegyüttes műsorát nézhetik meg az érdeklődők a városi sportcsarnok parkolójában felállított nagyszínpadon.

Szombaton 10 órakor kezdődik a Néptánc Gála a Padkaporos Táncegyüttes, a Kunság Táncegyüttes, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola és a Borvirág Táncegyüttes közreműködésével. Fél 11-től Kiskun Kupa Nemzetközi Birkózóverseny, id. Besze László Emlékverseny lesz a városi sportcsarnokban. Délután 3 órától a Széljáró Balladás Együttes „Mi Petőfink” című koncertjére várják a zenekedvelőket. Ezt követi Kicsi Gesztenye Club gyermek előadása és a Marching Jazz Band koncert. 

21 órától Majka és Curtis koncertezik.

Vasárnap 9 órakor szentmisét tartanak a városalapítók emlékére Sarlós Boldogasszony Templomban. Ezt követi fél 11-kor az ünnepi képviselő-testületi ülés, melynek keretében adják át a városi kitüntetéseket a városháza dísztermében.

A magyar bajusz viselését népszerűsítik vasárnap a tizenharmadik Kunsági Bajuszfesztiválon. 

A kiskunfélegyházi bajuszmustrán idén is négy kategóriában – bajusz-szakáll, kifent bajusz, természetes bajusz és magyar bajusz – mérik össze arcszőrzetüket a versenyzők. 

Az esemény 10 órakor Vitéz Bajszosok – Jánváry Zoltán grafikusművész fotókiállításával kezdődik a Petőfi Sándor Emlékházban. Ezt követi fél 11-kor a bajuszosok felvonulása a Langaléta Garabonciások vezetésével és a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével a Petőfi Emlékháztól a Városi sportcsarnokhoz, ahol 11-kor köszöntőt mond Gulyás László, a Magyar Bajusz Társaság alapítója, fesztiválszervező. Ezután lesz a bajuszkirály választás és még sok-sok érdekes program. Koncertek, bábelőadás, harcászati bemutató, táncszínház és táncház várja az érdeklődőket. A rendezvényt Tóth Vera koncertje zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában