Galériával

2022.05.13. 06:50

Éjszaka gyakorlatoztak a kecskeméti Gripenek

Kétnapos éjszakai gyakorlatot hajtottak végre a kecskeméti vadászrepülők. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Ugrik Csaba dandártábornokot, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokát.

Barta Zsolt

A látványos eseményre a sajtó képviselői mellett a bázis meghívta a katonai repülésért rajongó spottereket is Fotó: Bús Csaba

A kiképzési terveknek megfelelően délutáni és éjszakai kiképzési repülési feladatokat hajtottak végre a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei szerdán és csütörtökön. A látványos eseményre a sajtó képviselői mellett a bázis meghívta a katonai repülésért rajongó spottereket is. 

Mint azt Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka hírportálunknak elmondta, jelenleg Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében gyakorlatoztak a pilóták. 

A bázisparancsnok hozzátette, hogy a lehető legtöbb pilótát igyekeznek bevonni az éjszakai repüléssel kapcsolatos feladatokba, hiszen ezt a képességet fenn kell tartani. 

– A pilóták 24 órás készültségi feladatot látnak el, így éjszaka is ugyanolyan magas színvonalon kell tudniuk tevékenykedni, mint nappal. Az elfogások mellett a hajózók ma is olyan feladatokat hajtottak végre, melyek ahhoz szükségesek, hogy ezt a 24 órás készültségi szolgálatot el tudják látni – tette hozzá Ugrik Csaba, aki elmondta, hogy a gyakorlat után minden repülést alaposan kiértékelnek. 

A bázisparancsnok hírportálunk kérdésére hangsúlyozta, hogy a gyakorlatnak nincs köze az Ukrajnában zajló háborúhoz, az éjszakai gyakorlatot az éves kiképzési tervnek megfelelően hajtották végre. 

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy sorban állnak-e a fiatalok azért, hogy vadász­pilóták legyenek, vagy esetleg úgy kell őket toborozni. 

– Mindig örülünk az utánpótlásnak. Természetesen ez egy olyan szakma és hivatás, amely szigorú feltételrendszerhez kötött. Arról nem beszélve, hogy a szorgalmon túl éveket kell tanulni. De ez ne rettentse el a fiatalokat, bátran jelentkezzenek – mondta Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában