Magyar Falu Program

2022.04.13. 11:24

Több mint 860 millió forint kormányzati támogatás érkezik a Bajai járásba

A legújabb Magyar Falu Program pályázaton sikeresen szerepelt a Bajai járás, mintegy 867 millió forintból fejlődhet tovább a térség.

Márton Anna

A felújított óvoda Bácsborsódon. Hamarosan további intézmények szépülhetnek meg Fotó: Márton Anna

A kiíráson továbbra is az 5000 lélekszám alatti teleülések pályázhattak több más mellett óvodák és iskolák felújítására, útfejlesztésre, vagy járdák korszerűsítésére. A program tizenhárom kiírásán szerepeltek sikeresen a választókerület önkormányzatai.

Út-, híd-, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer építésére és felújítására hét település pályázott eredményesen. Bácsbokodon, Csátalján, Érsekcsanádon, Érsekhalmán, Hercegszántón, Sükösdön és Vaskúton összesen 284 millió forintból kezdődhetnek majd el a munkálatok.

Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére Dunafalva, Nagybaracska, Mátételke és Nemesnádudvar pályázott sikeresen, összesen több mint 145 millió forintra. Ezekből a projektekből korszerűsíthetnek faluházat, orvosi rendelőt  illetve közösségi teret.

 

Kommunális eszköz beszerzésére, közterület rendben tartásához szükséges berendezések vásárlására Bácsbokod, Bácsborsód és Bátmonostor költhet együttesen 45 millió forintot.

Önkormányzati temetők rendbetételére hat település – Bácsbokod, Bácsszentgyörgy, Dunafalva, Hercegszántó, Katymár, valamint Sükösd – fordíthat összesen 63 millió forintot.

A programban külön lehetett pályázni egyházi temetők rendbetételére is: ezen a területen Bácsbokod és Érsekcsanád egyházközsége kapott 12 millió forint támogatást.

 

Megszépülhet két plébánia is: Érsekcsanádon és Felsőszentivánon több mint 40 millió forintot fordíthat erre a célra az egyházközség.

 

Óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztésére Csávoly, Katymár, Rém és Sükösd összesen 24 millió forintot költhet. Folytatódnak a járdaépítések és járdafelújítások Dusnokon, Garán, Hercegszántón, Katymáron és Rémen közel 46 millió forintból.

Tovább szépülhetnek az iskolák Dusnokon, Érsekcsanádon és Fajszon, összesen 120 millió forintból.

A Magyar Falu Program lehetőséget nyújtott falugondnoki buszok beszerzésére is. Ennek eredményeként Madaras önkormányzata vásárolhat kisbuszt 14 millió forintból. Bátmonostor önkormányzata pedig több mint 37 millió forintból újíthat fel egy szolgálati lakást a sikeres pályázatnak köszönhetően.

 

Lehetőségük volt a településeknek arra is, hogy bértámogatásra pályázzanak önkormányzati és egyházi területen. Az egyházi kiíráson Érsekcsanád, Katymár és Vaskút bizonyult sikeresnek, több mint 10 millió forint támogatással.

 

Az önkormányzatoknak szánt pályázaton Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Csátalja, Dusnok, Rém, valamint Vaskút szerepelt eredményesen, együttesen 23 millió forint támogatásban részesültek a települések.

 

– A választások után is folytatjuk a munkát. A célunk az, hogy vidéken is egyre jobb legyen élni. A Bácska tovább fejlődik – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában