Galériával/Videóval

2022.04.01. 14:18

Robotokat és VR szemüvegeket is ki lehet próbálni a kecskeméti Digitális Tudásközpontban

Hamarosan megnyitja kapuit az iskolások és a nagyközönség előtt a kecskeméti Digitális Tudásközpont a Rákóczi úton, ahol sokféle digitális eszközt kipróbálhatnak a látogatók, sőt a használatukat is elsajátíthatják.

Hraskó István

LEGO-robotok is várják majd a látogatókat. Fotó: Bús Csaba

Okosotthon, LEGO-robotok, varrógépek, ipari robotkar, kecskét, békát, Eiffel-tornyot nyomtató 3D-nyomtató, VR-szemüveg, melynek segítségével akár kiléphetünk a Nemzetközi Űrállomásról az űrbe, hogy a Földben gyönyörködhessünk – noha még nincsen minden a helyén, már így is elég izgalmas a kecskeméti Digitális Tudásközpont eszközparkja. A Rákóczi út 14. szám alatt kialakított központ sajtónyilvános átadóját pénteken tartották, de mint megtudtuk, arra, hogy látogatókat tudjon fogadni, még kis időt várni kell. Ha az elképzelések valóra válnak, akkor viszont népszerű helyszíne lesz Kecskemétnek a Tudásközpont. 

 

Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az országban hat helyszínen, összesen közel 2,5 milliárd forintból elindított központok lehetőséget nyújtanak az érdeklődők számára a digitális technológiákkal való megismerkedésre és kompetenciafejlesztésre. Az adott régióban működő köznevelési és szakképző intézmények diákjai mellett a családokat, egyéni látogatókat is fogadják, de mint Molnár Szilárdtól, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetőjétől megtudtuk, a pedagógusok és a nyugdíjasok bevonására is nagy hangsúlyt helyeznek majd.

 

Szeretnék, ha a központok közösségi térként is funkcionálnak, helyet adva a fiatalok és a fejlődni kívánó felnőttek számára is.


Alapvető cél, hogy a diákok kipróbálhassák azokat a modern digitális eszközöket, amelyekkel később munkájuk során is találkozhatnak. Jobbágy László hangsúlyozta: a következő tíz évben az emberek akár kétharmada is dolgozhat majd olyan munkakörökben, amely ma még nem létezik, ezért minden korosztálynak nagyon hasznos a digitalizáció világában való ismeretszerzés. Kecskeméten két oktató és két animátor foglalkozik majd a látogatókkal.

 


Szemereyné Pataki Klaudia jó ügynek és hiánypótló projektnek nevezte a tudásközpont megvalósítását. A polgármester arról is beszélt, hogy a digitalizáció rengeteg új kihívás elé állítja az idősebb generációkat, de szükség van arra, hogy bátran szembenézzenek ezekkel. A polgármester kijelentette: később akár arra is lehetőség lesz, hogy a központ nagyobb helyszínre költözzön, de előbb meg kell nézni, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Szemereyné Pataki Klaudia kérte, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek minél több ember érdeklődését felkeltik és minél többeket megmozgatnak.


A központ 3D nyomtatóval készített kulcsát dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester vette át Jobbágy Lászlótól.


Az átadón azt többször is kiemelték, hogy nem egy szimpla kiállítótérről lesz szó, hanem a gyerekek meg fogják tanulni az eszközök használatát, és az algoritmikus gondolkodás alapjaitól a komolyabb programozásig is eljuthatnak. Később egy ilyen tudással nyilván nagyobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon még azok is, akik a család anyagi helyzete miatt egyébként nem tudtak volna megismerkedni a legkorszerűbb digitális eszközökkel. Minden korú diáknak ígérnek nekik megfelelő bonyolultságú eszközöket. A központban van több olyan munkaállomás is, ahol a klaviatúra speciális kompetenciák  – például monotónia-tűrés, reflex – felmérésére alkalmas, így segíthet abban a kérdésben, hogy egy fiatalnak milyen szakmát érdemes választania. A VR virtuális és kiegészített valóság technológiai eszközei a tanulásban és a szemléltetésben egyaránt fontos szerepet kaphatnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában