Galériával

2022.04.02. 15:25

Ötvenéves jubileumát ünnepelte a Kecskeméti Vadaskert

Szombaton ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Kecskeméti Vadaskert. A jeles eseményt a színes programok tették családi ünneppé.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

– Hosszú élete is bizonyítja, hogy nem áprilisi tréfa volt annak idején a Kecskeméti Vadaskert megalapítása, amit 1972 április 1-én nyitották meg ünnepélyesen, a Budapesten megrendezett I. Vadászati Világkiállítást követően. Az elmúlt öt évtizedben nagy utat járt be az állatkert, azóta dinamikusan fejlődik: a kezdetekben a néhány Kárpát-medencei őshonos állatfajt bemutató állatgyűjtemény mára jelentősen kibővült, a Föld öt kontinenséről több mint 120 állatfaj 500 egyede él a Kecskeméti Vadaskertben – mondta Tokovics Tamás igazgató.


Tokovics Tamás hangsúlyozta: nem csak passzív bemutatóhely a Vadaskert, hanem számos egyéb területen teljesít küldetést. 

Állatmentő hely, ahová évente több mint 600 védett és fokozottan védett egyedet visznek be az állatbarátok, és ők igyekeznek meggyógyítani őket. 

Ezek többségét a gyógyulás után visszaengedik a természetbe, a röpképtelen állatok pedig öröklakást kapnak az állatkertben. Éppen ezért van sok gólya, melyek azonban fészkelnek és  a szakemberek az egészséges utódokat meggyűrűzve kiviszik a természetbe, az odakint élő gólyákhoz, és velük vándorolnak később. Tokovics Tamás elmondta, hogy találtak már a Vadaskertben kikelt gólyákból Izraelben és Marokkóban is.

Fajmentő programokban is részt vesznek, valamint fontos feladatuknak tartják az utánunk következő nemzedék oktatását, szemléletformálását zoopedagógiai programokkal, rendhagyó biológia és természetvédelmi órák megtartásával.  Az iskolák mellett a kulturális intézményekkel, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel is partnerségre léptek..


Tokovics Tamás rámutatott, hogy az 50 év alatt az állatok életkörülményei is összehasonlíthatatlanul jobbá váltak. Sokat tesznek azért, hogy komfortosan érezzék magukat a Vadaskert lakói, igyekeznek a fajok természetes közegéhez hasonló körülményeket teremteni a kifutókon, emellett kiemelten fontos a megfelelő orvosi ellátásuk, jó táplálásuk.

Az igazgató kihangsúlyozta, hogy ez a fejlődés nem lenne lehetséges a szinte családként működő munkatársi kollektíva nélkül, hiszen mindenki szenvedélyes elhivatottsággal működik közre az állatkert midennapjaiban. 

Ezt nem csak az állatok állapota bizonyítja, hanem az is, hogy 2019-ben és 2021-ben is megkapták a minisztériumtól a Családbarát Munkahely díjat, az állatkertek közül először és egyedüliként.

Az ünnepségen színes programok vártak minden korosztályt. Fotó: Bús Csaba


Az igazgató szerint a következő 50 év is eredményeik megtartásáról és a további fejlődéséről szól majd. Elkészültek egy 21. századi színvonalú oktató- és konferenciaterem terveik, melynek az idén szeretnék lerakni az alapkövét. Ebben a fejlődésben partner a városvezetés is, amit mutat az is hogy az évi több mint 100 ezer látogatóval felkerültek a város turisztikai térképére. Tokovics Tamás elmondta, hogy számukra nem a díjak jelentik a legnagyobb elismerést, hanem az állatokra rácsodálkozó gyerekek csillogó szeme.

Az igazgató kiemelte, hogy a jubileumi év a tavasznyitó családi nappal indult és télen az Állatok Karácsonyával zárul.

Az ünnepségen színes programok vártak minden korosztályt. Többek között a Kecskemét Táncegyüttes műsorát, a Lóca Együttes, Dolly és Palcsó Tamás, valamint az Irigy Hónaljmirigy koncertjét élvezhették a kilátogatók és látványetetéseken is részt vehettek az ünneplők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában