Galériával

2022.04.08. 17:00

Nyolc Bács-Kiskun megyei település menekültjei részesültek a szeretetszolgálat felajánlásából

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója 250 tartós élelmiszerből és tisztasági felszerelésből álló csomagot osztott ki nyolc megyei településen elhelyezett háborús menekültnek pénteken délután. A szervezet Matkói úti raktárközpontjából a települések képviselői szállították el az adományokat.

Horváth Péter

Pénteken 250 csomagot osztottak ki nyolc megyei településen. Fotó: Bús Csaba

A Szeretetszolgálat felajánlásából a Kiskunfélegyházára, Kerekegyházára, Lajosmizsére, Fülöpszállásra, Kiskunmajsára, Soltra, Dusnokra és Tiszakécskére érkező menekültek részesültek.


Dr. Rigó Orsolya regionális ügyvezető elmondta, hogy a katasztrófavédelemtől kértek információt arról, hogy hol van szükség az adományra. A csomagokon kívül egyéb eszközöket is kaptak a háború elől elmenekült rászorulók: valaki mosógépet, más gáztűzhelyet igényelt, ezek hozzásegítik a családokat az önellátáshoz. A csomagokat a Szeretetszolgálat Veszélyhelyzet-kezelési Munkacsoportja állította össze, melyek beszerzését a szolgálat egyéb bevételeiből finanszírozta. Rigó Orsolya hozzátette, hogy folyamatosan szükség van a civil lakosság adományára, jelenleg édességre és kis kiszerelésű üdítőkre van igény.

A mosógépet Kerekegyházára szállították tovább, amit dr. Kelemen Márk polgármester, Bánszki Ildikó, a művelődési ház vezetője és a gyűjtés helyi koordinátora, valamint Márkus Imre helyi polgárőr szállított el a szükséget szenvedő családnak. Kelemen Márk elmondta, hogy a háború kitörésével széleskörű összefogás indult Kerekegyházán a menekültek megsegítésére. A civil kezdeményezéseket az önkormányzat koordinálta és szervezetté tette, így már a háború első napjaiban egy kisteherautónyi adományt juttattak el a határhoz és előkészítették az érkező menekültek fogadását. 

Jelenleg 42 ukrán menekült van Kerekegyházán, mindegyikük a háború sújtotta területekről, Kijev és Harkiv környékéről érkezett a településre.

Ellátásukat az önkormányzat biztosítja és magánszemélyek is segítik. Most alakítottak ki egy 31 fő befogadására alkalmas helyet a régi Rákóczi utcai óvoda helyén, ahová a következő napokban várhatóan még többen jönnek az hadi ütközetek térségéből. Kelemen Márk hangsúlyozta, hogy fontos feladatuk az érkezők félelmének csökkentése, majd bemutatják nekik a települést és az intézményeiket, majd programokat szerveznek számukra. Több gyermek már a helyi iskolába jár és elkezdték a nyelvet is tanulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában