Klímaváltozás

2022.04.29. 19:32

Fenntarthatósági témahetet tartottak Solton

A Duna menti iskolák tanulóinak szervezett műhelymunkát a Teleki Sándor Oktatóközpont a napokban.

Lencsés P. Anna

Kacziba Lajosné tanárnő tartott előadást Fotó: Lencsés P. Anna

A Teleki Sándor Oktatóközpont a Duna menti iskoláknak szervezett a téma iránt érdeklődő tanulóinak műhelymunkát a Solti Vécsey Károly Városi Könyvtárban, amelynek az aktualitását az iskolákban zajló Fenntarthatósági Témahét adta. 

A rendezvényen hat csapat, négy-négy fővel vett részt. A hetedik és nyolcadik osztályosok az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskolából, a Géderlaki Szent László Általános Iskolából, a Hartai Ráday Pál Általános Iskolából, a Dunaegyházi Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolából és a Solti Vécsey Károly Általános Iskolából és annak Kissolti telephelyéről érkeztek. 

A programot Kacziba Lajosné tanár, a Teleki Sándor Oktatóközpont vezetője dolgozta ki, aki elmondta a baon.hu-nak, hogy a pandémia miatti hosszú kihagyás után most újrakezdik a jelenléti munkát. 

– A fenntarthatóság és a klímaváltozás a jelenben egy rendkívül fontos téma, amely a jövőnket meghatározza. A műhelymunkával, pluszismeretek adásával az ifjúság tudatformálását akarjuk segíteni – mondta el a tanárnő. 

A résztvevő csapatok felkészítőtanáraikkal előzőleg már együtt készültek, és elkészítettek egy információs anyagot, amelyet elvittek a műhelymunkára. Kacziba Lajosné tanárnő vezetésével a résztvevők kisfilmeket néztek meg, amelyek bemutatták az Európai Unió Natura 2000 területeinek hálózatát és kialakulásának okait, összehasonlíthatták a múlt erdőgazdálkodását a mai erdőtelepítés, fakitermelés természetkímélő módozataival. 

A műhelymunkán szakszerű anyagokból dolgoztak a diákok, alaposabban megismerve a nem megújuló energiaforrásokat, és azok káros környezeti hatásait. Információkat gyűjtöttek a megújuló energiaforrásokról és azok hasznosságáról az emberi életre, valamint megismertek energiatudatos tippeket is. 

A jó hangulatú délutánon a csapatok tagjai értékes, naprakész hozzászólásaikkal járultak hozzá a témához, mivel ismereteiket már előzőleg különböző forrásokból, többek között tévécsatornákból, internetes anyagokból is gyarapították. A résztvevő diákok a rendezvény végén a sikeres szereplésért emléklapot vettek át a Fenntarthatósági Témahét kezdőprogramja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában