Galériával

2022.04.28. 10:01

Csökkent a bűncselekmények száma Kecskeméten

Csütörtökön tartott közgyűlést a kecskeméti képviselő-testület. A 25 napirendi pont nyilvános megvitatása előtt a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetésben részesülőket köszöntötte a testület. Az elismerő okleveleket Szemereyné Pataki Klaudia polgármester adta át.

Horváth Péter

Közgyűlést tartott a kecskeméti képviselő-testület csütörtökön. Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Az első napirendi pontban a Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője számolt be a kapitányság 2021-es tevékenységéről. Az elmúlt évek legjobb eredményét érte el a kapitányság. Köszönetet mondott az önkormányzat támogatásáért.

A beszámoló legfontosabb információ közt szerepelt, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma csökkenést mutat 2020-hoz képest, tavaly 2085 volt, szemben a 2020-as 2591 bűncselekménnyel. A bűncselekmények száma 2012 óta jelentős, több mint 78 százalékos csökkenést mutat Kecskeméten, vagyis kevesebb mint negyedannyi bűncselekményt követnek el a megyeszékhelyen, mint 10 évvel ezelőtt. Legnagyobb arányt, 42 százalékot a vagyon elleni lopások jelentették, 805 esettel, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb esetszáma. Négy esetben loptak el autót, 60 esetben törtek fel gépkocsit szemben a 2020-as 63-mal és 92 betörés történt a 2020-as 81-el szemben.

A rongálások esetszámai több mint 17 százalékos emelkedést mutatnak, tavaly 76 ilyen eset történt a 2020-as 63-hoz képest.

A lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló kiemelten kezelt 14 bűncselekmény típus az esetek több mint 55 százalékát teszi ki. Összesen 39 százalékkal növekedett az eltiltás hatálya alatti és az engedély nélküli vezetések száma. 27 százalékot emelkedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma tavaly - ehhez köze van az akkori korlátozó intézkedéseknek is, melyek hatására jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma. A könnyű sérüléssel járó közlekedés balesetek tavaly 61 százalékkal, a súlyos esetek négy százalékkal nőttek. A halálos közlekedési balesetek száma 40 százalékkal nőtt, háromról ötre.

Dobos József képviselő rákérdezett, hogy mennyivel csökkent a rendőrség létszáma, és hogyan változtat ezen az átcsoportosítás. Kerti István szerint a létszám valamennyire megfogyatkozott, mert a piaci bérek miatt sokan elhagyták a rendőrséget. A reagálóképességet ez nem befolyásolja, megfelelő szolgálatszervezéssel garantálják a város biztonságát. A minisztérium átszervezési terveiről nincs információja és ha kérnek, kapnak embert a Készenléti Rendőrségről.

Falu György alpolgármester gratulált a sikerekhez. Munkájukat rossz irányba változó környezetben végzik, ami az önkéntes jogkövető magatartás csökkenését jelenti. Szőkéné Kopping Rita képviselő is köszönetet mondott. Dr. Papp Zoltán képviselő a rendőrség fejlődését és pontos munkavégzését méltatta. Lévai Jánosné köszönetet mondott a rendőrség polgárőrséggel közös éjszakai járőrőzéséért.

A beszámolót elfogadta a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában