Fejlődés

2022.03.02. 13:55

Tavaly rengetegen igényelték az otthonfelújítási támogatást Bács-Kiskunban is

2021. december 31-ig több mint 128 milliárd forintot folyó­sított otthonfelújítási támogatás címén az Államkincstár, ahová a tavalyi év végéig 88 ezer erre vonatkozó kérelem érkezett. Még csak a félidőnél járunk, idén is benyújthatóak az összegyűjtött számlák. A napokban érkezett meg az szja-visszatérítés, sokan ezt is lakásukra fordítják.

baon.hu

A számlákat az anyag- és a munkaköltségekről is gyűjteni kell Fotó: Illusztráció / MW-archív

A családokért felelős parlamenti államtitkár sajtóosztálya január közepén a Portfolio.hu-nak adott tájékoztatást, ebből tudható, hogy volt olyan kérelem, amelyet elutasított az Államkincstár, és volt, amelyik esetében pótlásra szólította fel a pályázót. 

Az elutasítás leggyakoribb oka a fennálló köztartozás, illetve az ingatlan jogi helyzetének rendezetlensége volt. 

A hiánypótlás sem ritkán vált szükségessé, a pályázatok csaknem felét, mintegy 42 százalékát érintette. A leggyakoribb hibának a nem megfelelően kitöltött kérelem, a pontatlanul kitöltött számlaösszesítő, illetve a vállalkozói szerződés vagy a különféle dokumentumok, így például a lakcímkártyák, a számlák másolatának hiánya bizonyult − olvasható a cikkben. 

Fontos változás az utófinanszírozásos támogatás körül, hogy 2022. január 1-től a 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermekek tulajdoni hányada is beleszámít az előírt, legalább 50 százalékos tulajdoni arányba. A 3 millió forintnyi támogatásról szóló pályázat a saját tulajdonú ingatlanra vonatkozik, ahol életvitelszerűen él a legalább egygyermekes család, de azok sem esnek el a lehetőségtől, akik a munkájuk miatt nem ott, hanem szolgálati lakásban élnek. 

A számlákat az anyag- és a munkaköltségekről is gyűjteni kell, fele-fele arányban, vagyis maximum 1,5-1,5 millió forint támogatásért. 

A csok igénybevétele során már elszámolt költségek nem vehetők figyelembe. A támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben igényelhető az Államkincstártól, amelynek az elbírálásra 30 napja van, ezután 5 napon belül kiutalja a pénzt. 

Tudatos a visszatérítés felhasználása

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének reprezentatív felmérésből kiderül, a lakosság tudatosan szeretné felhasználni a napokban megérkezett szja-visszatérítést. Az érintett családok leginkább hiteleik kiegyenlítésére és tartozásaik csökkentésére használják fel. Második helyen a lakhatással és a lakhatási körülmények javításával kapcsolatos költségek fedezése állnak, ezt követik a megtakarítási és öngondoskodási célok, például az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítások növelése. 

A férfiak nagyobb arányt szánnak majd fogyasztási célú kiadásokra és lakhatással kapcsolatos költségekre, például: szórakoztató és elektronikai eszközökre, utazásra, lakásfelújításra és lakberendezési tárgyakra. A nők többet költenek belőle önmaguk képzésére. Nyugdíjpénztári megtakarításaikat a férfiak növelnék az szja-ból, a nők inkább az egészségpénztárit preferálják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában