Előadás

2022.03.09. 17:25

Gyakorlati tanácsokat kaptak a hulladékmentes életmódról a félegyháziak

Ötszáz kilogramm szemetet termel egy ember évente az Európai Unióban. A kidobott szemét fele azonban hulladéklerakóban vagy égetőben végzi. A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás még mindig nagyon alacsony hatékonyságú – hívta fel hallgatósága figyelmét Tóth Andi a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott előadásán.

Vajda Piroska

Tóth Andi a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott előadást a hulladékmentes életmódról. Fotó: Vajda Piroska

A háromgyermekes édesanya gyakorlati tapasztalatait osztotta meg azzal kapcsolatban, hogyan lehet a hulladékmentes életmódot elsajátítani. A témában saját tapasztalatain alapuló gyakorlati kézikönyvet is írt Dobd ki a szemetest! címmel, amely a magyarországi viszonyokat veszi figyelembe. Ebben lépésről lépésre segíti az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

Tóth Andi, zéró hulladékaktivista, blogger, háromgyermekes édesanya, háziasszony könyvtári előadásán elmondta, sokáig azt hitte magáról, hogy igazi környezetvédő, hiszen bioélelmiszereket és ökotisztítószereket vásárolt. Sőt, mosható pelenkát adott a kislányára. 

A hulladékmentes életmód koronázatlan királynője, Bea Johnsonról szóló cikk hatására döbbent rá, hogy milyen messze is van a teljes hulladékmentességtől, ezért 2016-ban drasztikus lépésre szánta el magát. Elindult a zero waste háztartás megvalósításának útján. Előadásában hangsúlyozta, a teljes hulladékmentesség megteremtését a mai fogyasztói társadalmunkban lehetetlen megvalósítani, de megközelíthető, és egyre többen rájönnek arra, hogy ez az út nem is olyan nehéz és bonyolult. Ma már azt állítja, hogy ez az életforma sokkal kényelmesebb, ezáltal nem csak a környezetét óvja, hanem az egészségét és a pénztárcáját is. 

A gyermekeim jövőjét tartom szem előtt. Fontos számomra, hogy tisztább, élhetőbb életük legyen – fogalmazott Tóth Andi Félegyházán, aki öt lépésben határozta meg, hogy indulhatunk el a hulladékcsökkentés útján. Az első szabály: Köszönöm nem kérem! Vagyis visszautasítom a feleslegesen felkínált nejlonszatyrokat, zacskókat, reklámtermékeket. A második szabály: Kevesebbel is beérem! Vagyis bevásárlás előtt felmérem a család valós szükségleteit, és csak azt veszem meg, amire valóban szükség van. Harmadik szabály: Kijavítom, tovább használom! Tehát ha valami elromlott, nem dobom ki egyből, hanem igyekszem azt megjavítani, ha nem lehet, akkor esetleg új funkciót adni a tárgyaknak. Negyedik szabály: Külön gyűjtöm! Vagyis szelektálom a szemetet. Ötödik szabály: Komposztálok – sorolta Tóth Andi. 

Arról is beszélt, hogy már hazánkban is egyre több csomagolásmentes bolt működik, ahol saját dobozainkba, üvegjeinkben, textilzsákjainkba mérhetjük ki a termékeket, így minimásra csökkenthetjük a háztartásunkba bekerülő csomagolási hulladékot. 

Tóth Andi azt is elmondta, hogy háztartásukban egyáltalán nem használnak papírszalvétát, papírzsebkendőt, alufóliát és még mosogatószivacsot sem. Maga készíti a tisztító- és tisztálkodási szereket is. A Dobd ki a szemetest! című könyvében kezdőknek, haladóknak és szuperhaladóknak egyaránt segít abban, hogy a bevásárlás, a konyha, a fürdőszoba, a takarítás és a kert területén hogyan legyünk hulladékmentesek. Sőt, minden fejezet végén azt is kiszámolja, hogy egy ötfős, átlagos magyar családnak mennyi megtakarítást jelent, ha odafigyel a hulladék csökkentésére. 

Tóth Andi szerint egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke. Azt vallja, hogy mindenki tehet a környezetéért, és igenis minden apró lépés számít! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában