Polgári engedetlenségi akció

2022.03.16. 12:46

Az iskolák egyharmada csatlakozott a pedagógussztrájkhoz Bács-Kiskunban

Ötszáz-hatszáz pedagógus és az iskolák körülbelül egyharmada vesz részt a pedagógus-szakszervezetek által szerdától meghirdetett sztrájkban Bács-Kiskun megyében.

Hraskó István

Információink szerint a megyeszékhely több iskolájában is van sztrájk Fotó: Hraskó István

Mindezt Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke nyilatkozta megkeresésünkre. Hozzátette, pontos számot nehéz mondani, hiszen vannak olyan iskolák, ahol szerdán tanítás nélküli nap van, és csak csütörtöktől csatlakoznak a sztrájkhoz. A résztvevő pedagógusok aránya is változó iskolánként, de egyes intézményekben eléri a 80 százalékot is. 

Több egyházi fenntartású iskolában is a munkabeszüntetést választották a figyelemfelhívás eszközéül a pedagógusok, az óvodák közül a megyében három. 

Kecskeméten információink szerint például a Bányai Júlia Gimnáziumban és a Béke Általános Iskolákban van sztrájk. A szülőket egyes iskolákban az intézményvezetők tájékoztatták a helyzetről, máshol a szülők egymástól tudták meg az információkat.


A január 31-ei pedagógus sztrájk után meghozott kormányrendelet szerint a gyermekek, tanulók felügyeletét reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra között kell biztosítani óvodák esetében 18 óra között. További követelmény, hogy minden osztályban legalább egy pedagógusnak, oktatónak jelen kell lennie, a végzős évfolyamok számára a kötelező érettségi vizsgatárgyak minden tanóráját meg kell tartani, a többi osztálynak pedig a tanítási órák legalább felében szakos órát. A kormányrendelet ellen február végén-március elején a megyében is számos iskolában polgári engedetlenségi akcióval tiltakoztak. 

 

Kajtár Hajnalka elmondta: a pedagógusok a mostani helyzetben a rendelethez igazodva, a feltételeket teljesítve sztrájkolnak, ami a valóságban úgy is kinézhet, hogy a tanár első óráját megtartja, a másodikban felveszi a sztrájkot, a harmadikban ismét tanít, a negyedikben újra szünetelteti a munkát. A szakszervezet a csatlakozó tanárokat arra kérte, hogy precízen rögzítsék és jelentsék az intézményvezetőnek, mikor dolgoztak, hogy ezzel is megkönnyítsék a vezetők és a tankerületben, valamint a Magyar Államkincstárban dolgozó adminisztrációs, bérszámfejtő munkatársak dolgát.


— A szülői szervezetek nagyon erősen támogatják a pedagógusokat. Nem véletlenül jutottunk el idáig, hiszen nemcsak az alacsony munkabérekről van szó, hanem a munkateher növekedéséről, aránytalanságáról, a sikertelen tárgyalásokról, az elkeseredettségről, a pandémia alatti intézkedésekről. Sok összetevője van, hogy idáig eljutott a pedagógus-társadalom, hogy azt mondjuk, elég, és felhívjuk a figyelmet a komoly problémákra. Az oktatás mindig mostohagyerek volt, kormányoktól függetlenül, ciklusokon átnyúló elégedetlenségről van szó, tehát ez egy pártsemleges történet — jelentette ki Kajtár Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában