Galériával

2022.03.05. 19:07

Alapítási évfordulót ünnepelt Helvécia

Alapításának 130. évfordulóját ünnepelte szombaton Helvécia. Az Alapítási Ünnepen felavatták Köncsög Ispán emléktábláját, valamint bejelentették a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez való csatlakozást.

Sebestyén Hajnalka

Az ünnepség keretében avatták fel Köncsög Ispán emléktábláját Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A nagyszabású rendezvény elején avatták fel Köncsög Ispán emléktábláját a polgármesteri hivatalnál. Ezzel a táblával örökítették meg, hogy Helvécia kétharmad részén elterülő Köncsögön egykoron kunok éltek. A hangulatot emelte Szabó Sándor tárogatóművész játéka.

A táblán olvasható: A kun nemesek legkiemelkedőbb alakja, Köncsög Ispán a Kiskunságban a 14. században élt. 

Egy 1347-ben Budán kelt oklevél tanúsága szerint a Csertán nemzetiségből származott a kunok kapitánya. Egykori családi központja Köncsögszállás volt, melynek területe közel azonos a település jelentős részét képező mai Köncsögpusztával. 

Az emléktáblát dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke és Balogh Károly polgármester leplezte le. Az alelnök beszédében szólt a kunokról, és reményét fejezte ki, hogy Helvéciának a jövőben sikerül jobban megismernie a kun gyökereket. Kis Imre presbiter pedig részletesen is megidézte Köncsög Ispán korát.

Az emléktáblát Győrfi Sándor és Balázs készítette. Megáldotta Kiss Vilmos atya, majd Faragóné Bencsik Dóra lelkész. Az avatási ceremóniát közös koszorúzás zárta, majd a résztvevők átsétáltak a közel művelődési házhoz, ahol folytatódott az ünnepség.

A nagyszámban összegyűlt helvéciai lakosságot Balogh Károly polgármester köszöntötte elsőként. Felidézte az 1892-es alapítás óta eltelt 130 esztendő fontosabb mérföldköveit, többek között a 70 évvel ezelőtti önállósodást, majd a jelenkorhoz érkezve a legfrissebb fejlesztéseket mutatta be. Hangsúlyozta: tisztelettel emlékeznek az ősökre, fejet hajtanak mindenki előtt, aki hozzájárult a település fejlődéséhez. 

A napjaink kapcsán kifejtette, hogy a pályázatok jóvoltából milyen fejlesztések valósulhattak az elmúlt időszakban. Bíznak a további pályázati sikerekben. Jelenleg több pályázati anyaguk elbírálását várják. Pozitív döntések esetén idén megépülhet a helvéciai Kiskőrösi út Kecskemétig tartó szilárd burkolata, valamint a polgármesteri hivatal tanácsteremmel való bővítése és a ravatalozó fejlesztése. 

A meghívott vendégek közül elsőként Gaal Gergely, a Magyar Falu Programot is vezető miniszteri biztos a magyar vidék látványos fejlődéséről szólt. Hozzátette 2019-től ezidáig Bács-Kiskun megye kis települései több mint 11 milliárd forint támogatást kaptak.

Dr. Mák Kornél megyei alelnök gratulált a 70 éve önállóvá vált, de 130 éves gyökerekkel rendelkező településnek. Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a nehéz, sokszor bizonytalan időkben egymásra vagyunk utalva, fontos, hogy figyeljünk egymásra. Az alpolgármester szintén gratulált Helvéciának, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is olyan irányba megy a nagyközség, mely mindenki számára jó. 

Helvécia 2021 decemberében nyert felvételt a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek így már 34 tagja van.

E csatlakozás kapcsán Patkós Zsolt, a szövetség elnöke a település értékeire mutatott rá. Helvéciának az épített értékei mellett van múltja, történelme és hagyománya. Megjegyezte: azok a kungyökerek, amelyek itt tartották az embereket a Duna-Tisza közén, elég erősek ahhoz, hogy az utódokat is meg tudja tartani. 

Kerényi János országgyűlési képviselő beszédében megidézte régi főiskolás emlékét, 55 év távlatából. Kecskeméten a Kertészeti Főiskola hallgatójaként barátaival többször betért a Rákóczi úton lévő Helvéciai Állami Gazdaság Borozójába, ahol nagyon örömmel fogyasztották a Cirfandli szőlőből készült borokat. Ma már ezt a fajtát nem termelik a településen, de arra biztatta a gazdákat, hozzák vissza Cirfandli szőlőfajtát. 

Az ünnepségen részt vett még Kovács Ernő kormánymegbízott, Varga Ferenc és Győrfi Balázs kiskun kapitány. 

 

A jó hangulatú rendezvényen a látogatókat ízletes disznótoros fogadta. Több csapat sütögetett, bográcsban főzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában