Kecskemét

2022.02.18. 17:09

Programozótudásukat tehették próbára a Bányais diákok

A Neumann János Egyetem GAMF Kar Informatika Tanszéke és a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a napokban rendezte meg a II. Országos Programozó Csapatverseny döntőjét a 9–12. évfolyamos diákok számára.

Sebestyén Hajnalka

A legjobban teljesítő 12 csapat kapott meghívást a döntőre

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A közoktatásban is egyre nagyobb szerepet kap a programozás oktatása. 2024-től az informatikát felváltó digitális kultúra tantárgy érettségijének is kötelező része a kódolás. A műszaki felsőoktatásból kikerülő jól képzett szakemberek utánpótlását a közoktatásban kell megalapozni. Ennek lehet egyik motivációs eszköze a GAMF által útjára indított verseny. A megmérettetés négy fordulóból állt. Az első három fordulóban a 2-3 fős diákcsapatoknak kreatív algoritmusokat kellett készíteni, amelyek segítségével egy-egy gyakorlatközeli problémát tudtak megoldani számítógép segítségével. A legjobban teljesítő 12 csapat kapott meghívást a döntőre. Az országos versenyre 52 csapat nevezett, szinte a teljes ország területéről. 

A döntőre Hódmezővásárhelyről, Bajáról, Székesfehérvárról, Ceglédről és Kecskemétről érkeztek csapatok. 

A döntőben minden csapat két számítógépet használhatott. A versenykoncepció eltér más programozási versenyek tematikájától. Az elméleti jellegű megközelítés helyett a gyakorlati szemléletet helyezi előtérbe, olyan feladatokon keresztül, amelyek kellő kihívást és nehézséget jelentenek a középiskolában jelenleg emelt szintű informatika érettségire készülő diákoknak. A döntőbe jutott csapatok munkáit szakmai zsűri értékelte, a kód precizitása mellett a kreativitást is figyelembe véve. 

A versenyzők egybehangzó véleménye szerint a verseny nemcsak izgalmas feladatokat tartalmazott, hanem segítette az érettségire felkészülést is. Mindez alátámasztja a szervezők szándékát is. 

A szakmai zsűri véleménye szerint a döntőn szereplő diákok programozói tudása olyan absztrakt gondolkodásról és algoritmizálási tudásról tanúskodott, melyre az oktatásnak nagy szüksége van. 

A versenyt a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium csapata nyerte meg. Második helyen végeztek a kecskeméti bányaisok, harmadik lett a kecskeméti Kandó csapata. Az első hat helyezett között volt még 4. helyen a bajai Türr csapata, a 6. helyen a Bányai másik csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában