Sok száz kilométert tehetett meg

2022.02.27. 08:49

Olaszországból érkezhetett a léggömb a fülöpházi tanyára

Sarzana, 31/1/2022 ‒ ezek a feliratok olvashatók azon a lufin, amely a fülöpházi Tompai család tanyáján landolt kedden. Nagyon valószínű, hogy egy olaszországi kisvárosból érkezhetett, a légvonalban közel 800 kilométert bő három hét alatt megtéve.

Hraskó István

Még nem döntötték el, mi legyen a léggömb sorsa. Fotó: Hraskó István

Óriási volt a meglepetése a Tompai családnak kedden: az édesapa, Tamás egy kék, héliummal töltött lufit talált tanyájuk mellett a fák között, a lufi madzagja egy ágba volt beleakadva. Még jobban elképedtek, mikor elolvasták rajta a feliratokat, és gyorsan utánanéztek az interneten.

„Goditi la pensione!” – egy mosolygós emoji mellett ez olvasható a lufin, az olasz kifejezés azt jelenti: Élvezd a nyugdíjat! (utánanéztünk, olasz webáruházakban lehet is kapni ilyen lufikat). Tehát valószínűleg egy nyugdíjba vonuló – a szín alapján férfi – munkatársat búcsúztathattak el kollégái, családja, barátai, és az ünnepségen engedhették a magasba a lufit.

Izgalmas kérdés az is, hogy hol és mikor? Alkoholos filccel egy „Sarzana”, egy „Costa M.” és egy „31/1/2022” feliratot is kanyarítottak a lufira, amelyek jól kiolvashatóak (az aláírás sajnos nem). Az édesanya, Tompai Judit rögtön nyomozni kezdett az interneten, és gyorsan kiderült: Olaszországban, a Ligur-tenger mellett van egy ilyen nevű kisváros (Genovától nem messze) – lehet, hogy január 31-én innen indult vándorútra a ballon. És az is elképzelhető, hogy ha a Costa M. a Costa Mediterranea óriási tengerjáró hajót jelöli, akkor a búcsúztató partit ennek a fedélzetén rendezték. Ezek persze csak feltételezések, Judit próbált jobban utánamenni az információ-morzsáknak, még utazási irodákat is megkeresett, hogy érdeklődjön a hajó útvonaláról, de sajnos nem jutott előbbre.

Fotó: Hraskó István

Mindenesetre ha helyesek a feltevései – és az egész teljesen logikusnak tűnik – akkor lehet, hogy a lufi légvonalban 800 kilométert utazott, keresztbe az olasz csizma szárán, át az Adriai-tengeren, Horvátországon, Szlovénián és fél Magyarországon, míg végül valahogy a Tompai család udvarán landolt, és zsinórja belegabalyodott az ágakba.

– Nagyon meglepődtünk és nagyon örültünk, hogy pont hozzánk érkezett meg ez a vándor lufi, ráadásul ilyen messziről. Ilyen egyszer történik meg az életben. Hátha szerencsét is hoz – mondta mosolyogva az édesanya. 

 

Tizenöt éves nagylánya, Zsófi is így gondolja, a Kecskeméten tanuló nagylány szerint a pénteki dolgozatánál már segített is neki Fortuna, hiszen jól sikerült.

– Szerintem ha ennyit utazott, nem véletlenül választott ki minket – tette hozzá Zsófi. A tízéves Tamás is lelkesen beszél a váratlan eseményről, ő már nevet is adott a lufinak, Pityunak keresztelte el. A fülöpházi család már csak azon gondolkodik, mi legyen a vendég sorsa, tovább engedjék vagy megtartsák emléknek, de inkább az utóbbira hajlanak.

Fotó: Hraskó István

 

Fotó: Hraskó István
Címkék#léggömb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában