Galériával

2022.02.24. 17:25

Cikluszáró tanácskozást tartottak a polgármesterek Gátéron

A gátéri faluház adott otthont a 4. számú választókerület cikluszáró polgármesteri értekezletének. A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására vettek rész immár a 88. tanácskozáson, ahol többek között a közbiztonságról, a polgárőr mozgalom szerepéről, a mezőgazdasági termelők és állattenyésztők támogatásáról, illetve a megyei pályázati lehetőségekről volt szó.

Vajda Piroska

A településvezetőket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék az önkormányzatokat érintő problémákat és megoldásokat keressenek azokra. Ugyanakkor a választókerület polgármesterei minden alkalommal tájékoztatót kapnak országos, aktuális témákban is.

Tanácskozás résztvevőit Jánosiné Gyermán Erzsébet, a házigazda polgármester köszöntötte, majd röviden bemutatta Gátért. Elmondta, az elmúlt években több mint 300 millió forint értékben valósítottak meg fejlesztéseket a településen. Hangsúlyozta, Gátéron nagy gondot fordítanak a helyi értékek megőrzésére, a helyi értéktárba felvett húsz értéket pedig egy nemrég elkészült állandó kiállításon mutatják be az érdeklődőknek.

Lezsák Sándor bevezetőjében arról beszélt, hogy rendkívüli időszakban élünk, amikor többféle támadás éri az országot és felértékelődik a biztonság. 

– Nem lehet a tehetetlenség az eszközünk – fogalmazott a honatya, aki a polgárőr mozgalom fontosságára hívta fel a polgármesterek figyelmét. Ezért is hívta vendégül dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét a tanácskozásra. 

Túrós András kiemelte, Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, a rangsorban a 15. helyen van. Elmondta, az elmúlt egy évtizedben 67 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma hazánkban, ami többek között a polgárőröknek is köszönhető. A kormány kiemelten támogatja a polgárőrség munkáját, idén 1,1 milliárd forint támogatás kap a szövetség, amely a haza védelmének az egyik legfontosabb pillére – fogalmazott az elnök. Arról is beszélt, hogy a polgárőrök kiemelt szerepet vállalnak a határvédelemben, eddig 6800 illegális bevándorló elfogásában vettek részt. 

A tanácskozáson elhangzott, hogy a 4. számú választókerület minden településén működik polgárőrség, legtöbb helyen a polgármester és a képviselők is tagjai az egyesületnek.

Dr. Fekecs Dénes, Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke hozzátette, 67,3 millió forint támogatást kaptak határvédelmi feladatokra és eddig 300 polgárőr vett részt határőr szolgálatban. 

Dr. Feldman Zsolt, Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sertéságazatot érintő válsággal kapcsolatban kifejtette, a takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi kihívások elé állítják a sertéstartókat. 

Az agrártárca azonban mindent megtesz a helyzet kezelése érdekében. Hangsúlyozta, hogy 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosítanak a sertéstartók számára. Hozzátette: gyorsított eljárásban kezelik a támogatások kiutalását. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy tárgyalnak az áruházláncokkal is a magyar sertéshús értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az agrártárca 1,9 milliárd forint plusz támogatást bocsát a víziszárnyas tartók állatjóléti támogatásának kifizetésére. 

A szélviharok okán a fóliás kertészetekben keletkezett károk enyhítésére pedig 1,5 milliárd forintos keretet biztosítanak. 

Feldman Zsolt tájékoztatójából az is kiderült, hogy háromszorosára emelte a kormány a vidékfejlesztési támogatásokat, a 2021-2022-es ciklusban 1500 milliárd forint pályázati támogatás áll rendelkezésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamatban  lévő beruházásoknál lehetőség van a megemelkedett építési költségek okán többletámogatások igénylésére. Végezetül pedig arról számolt be, hogy pályázatot írnak ki magánszemélyek számára, akik 100 millió forint nyerhetnek fedett lovarda építésére.

A tanácskozás vendége volt még Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, aki röviden beszámolt arról, hogy a Terület és Településfejlesztési Program keretében 63 milliárd forint értékben több mint 600 projekt valósult meg Bács-Kiskun megyében, és minden településen volt valamilyen fejlesztés. A következő fejlesztési ciklusban 100 milliárd forintos keret áll a megye rendelkezésére.

A cikluszáró értekezletet Lezsák Sándor az ókori kínai filozófus és hadvezér Szun-ce gondolatával zárta: Nehéz terepen ne állj meg, folytasd az utat! Bekerített terepen dolgozz ki stratégiát! Halálos terepen: harcolj!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában