Galériával

2022.02.25. 11:23

Átadták a laptopokat a bajai diákoknak és pedagógusoknak is

A Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény diákjai és tanárai részére péntek délelőtt 196 darab laptopot adtak át.

Márton Anna

196 darab laptop érkezett a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe Fotó: Márton Anna

Sárosi Magdolna a Bajai Tankerületi Központ igazgatója portálunknak elmondta, hogy a Bajai Tankerületi Központban a köznevelési intézményekben 896 darab pedagógus notebookot, 58 darab interaktív panelt és 330 darab tabletet vehettek használatba.

A digitális oktatási stratégiát a kormány 2016-ban fogadta el, amely számos téren kijelölte a fejlesztés irányait. Az elmúlt években megvalósult az iskolai wifi-fejlesztés, a digitális okostankönyvek fejlesztése. 

Az Európai Unió egy gazdaságélénkítő csomagról döntött a koronavírus járvány világgazdaságot érintő negatív hatásai miatt. 

Az Európai Unió helyreállítási alapjának támogatásával a kormány a következő 4 esztendőben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot. 

A digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára projekt Klebelsberg Központtal együttműködést kötött fenntartókhoz tartozó iskolákban valósul meg. Az oktatás digitalizációjában komoly perspektíva van, ezért a magyar helyreállítási és ellenálló képességi tervben egy nagy oktatási csomag is helyet kapott, ami az oktatás további digitalizációját célozza. 

Mivel a programról még folynak az egyeztetések Magyarország és az Európai Bizottság között, ezért a megvalósítás érdekében a kormány egyelőre saját költségvetésének terhére előlegezi meg a 201 milliárd forintot.

— Két dolog forog ilyenkor az ember fejében: kívánok minden intézménynek hasonló egérinváziót, ami párosul egy laptoppal, a másik pedig az, hogy ezek a laptopok feltétlen segítséget fognak nyújtani ebben a digitalizálódó világban. Gondolok itt például az egészségügyre, vagy az ügyfélkapun keresztül a különböző ügyintézésekre amelynél már az informatikai eszközök nélkülözhetetlenek. 

A fogyatékkal élők számára ezekben szerintem óriási lépést fogunk tenni előre, a tudás átadást mennyivel megkönnyítik ezek az eszközök és milyen szélesebb tudást tudunk ezáltal biztosítani, ez úgy gondolom, hogy határtalan

 — hangsúlyozta portálunknak Müller István a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója.

A Bajai Tankerületi Központba a pályázat első ütemében a tanulóknak összesen 516 darab, míg a pedagógusoknak 66 laptop érkezett. A tankerület iskolái több, mint 260 millió Ft értékű IKT eszközzel gazdagodhattak.

A program felmenőrendszerben folytatódik, a következő tanévben az általános iskola felső tagozatán is elindítják, a cél az, hogy valamennyi, a köznevelésben az 5–12 évfolyamon tanuló diák rendelkezzen ilyen notebookkal 2025 végéig. A notebook-ok mellett még interaktív paneleket, a diákok kreativitását és problémamegoldó képességét fejlesztő eszközöket, programozható robotokat, mikroáramköröket és drónokat szeretnének az iskolák részére beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában