Változás

2022.02.04. 19:44

Átadja az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részvényei egy részét Békéscsaba

A békéscsabai közgyűlés határozott az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrész államnak való ingyenes átruházásáról, valamint arról, hogy részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. integrációs programjában.

baon.hu

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

A békéscsabai önkormányzatnak volt a legnagyobb, 32,88 százalékos tulajdoni hányada a víziközmű-társaságban. A közgyűlés rendkívüli, zárt ülésén döntöttek arról, hogy az Alföldvíz Zrt.-ben lévő 89 414 részvény közül 75 414-et ingyenesen átadnak az államnak, továbbá a jogelőd Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszerben fennálló 27,79 százalékos tulajdoni részt és az ahhoz kapcsolt vagyont is átruházzák – tájékoztatta az ülés után Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester az MTI-t. 

Az elfogadott határozat szerint az önkormányzat 5,15 százalékos tulajdoni részét továbbra is meg kíván tartani, így felügyelőbizottsági tagot is delegálhat, és továbbra is a legnagyobb önkormányzati tulajdonos marad a társaságban. 

Az Alföldvíz Zrt. évek óta veszteségesen működik. Magyarország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának 2019-es üzemi eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint volt. 2020 végén az állam több mint 602 millió forintos többletforrást biztosított a békéscsabai önkormányzaton keresztül a cégnek, azt részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthatták. 

A gyulai képviselő-testület is határozott arról, hogy csekély, 0,0037 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő 10 darab, egyenként 4600 forint névértékű részvényét térítésmentesen átruházza az államnak. Orosházán tavaly decemberben született döntés a 4,1 százalékos részesedés ingyenes átadásáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!