Összegzés

2022.01.08. 15:20

Vedelek Norbert reméli, hogy idén folytatódhatnak a fejlesztések Bács-Kiskun megyében

Vedelek Norberttől, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnökétől megtudtuk, hogy hétszáznál több sikeres pályázatot teljesített a megye 2014 és 2020 között, 102 milliárd forint fejlesztési forrás került így a településekhez. A tervekről elmondta, hogy már benne is vagyunk a következő, a 2021–27-es pályázati ciklusban, melyben a terület- és településfejlesztés aktuálisan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) nevet viseli.

Márton Anna

Vedelek Norbert, a megyei önkormányzat alelnöke dicsérte a kollégái munkáját. Fotó: Márton Anna

A megye 119 településével megtörtént a személyes egyeztetés a jövő terveit illetően, így a megye déli részén is. Az elmúlt időszak kihívásairól, a koronavírus okozta nehézségekről és az eredményekről kérdeztük az al­elnököt. 

– Lassan közhelyessé válnak a koronavírus-járványhoz kapcsolódó következmények, hiszen annyira beépültek az életünkbe. Megváltoztak a közösségi együttélésünk szabályai, a hétköznapjaink része lett a maszkviselet vagy az állandó kézfertőtlenítés – kezdte mondandóját Vedelek Norbert. – A személyes tárgyalások helyett az online térbe került át a hivatali kapcsolattartás is. 

Több megyei rendezvényünk is elmaradt 2021-ben, illetve a virtuális térben rendeztük meg. 

Egymás után két járványos évünk is volt, és úgy néz ki, hogy idén is meg kell küzdenünk ezzel. A vírus megtizedelte a terveinket az előző esztendőben, de bízom abban, hogy 2022-re elég tapasztalat és rutin birtokában már nem kell annyiszor újraterveznünk az életünket. A megyében is tapasztalható az a felelősségteljes és szabálykövető gondolkodás az emberek részéről, ami szintén segíti a hatékony működést a vírus okozta nehézségek ellenére a mindennapokban. Szerencsére így szabadon, korlátozások nélkül ünnepelhettünk szeretteinkkel karácsonykor, lezárások nélkül köszönthettük az új esztendőt is. Láthattuk, hogy más országokban komoly megszorítások között zárták az óévet. 

A pályázatokkal kapcsolatban az alelnök megemlítette, hogy párhuzamosan zajlik az előző uniós költségvetési ciklus pályázatainak lezárása, illetve a tavalyi évben már elkezdték a felkészülést a következő időszakra. 

– Hatalmas munkát végeztek a kollégák a megyei önkormányzatnál és a megye cégénél, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökségnél is. 

Hétszáznál több sikeres pályázatot teljesített a megye 2014 és 2020 között, 102 milliárd forint fejlesztési forrás került így a településekhez. 

Az elmúlt években látványos megújuláson mentek át településeink: rengeteg megújult közterülettel, közintézménnyel, iskolával, óvodával, bölcsődével, orvosi rendelővel találkozhatunk, ipari parkok, inkubátorházak, csapadékvíz-csatornák, utak és kerékpárutak épültek. Nemcsak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül érkezik állami támogatás a településekhez, hanem más programokon keresztül is. A legjelentősebb a Magyar Falu Program (MFP), mely működése során bebizonyította, hogy egy jól működő konstrukció, látványos eredmények valósultak meg belőle. Bízom abban, hogy a tavaszi országgyűlési választások után is folytatódni tud ez az elkezdett településfejlesztő munka, és nem fordul hátra az ország a 2010 előtti időszak felé – részletezte az alelnök, aki a tervekről elmondta, hogy már benne vannak a következő, a 2021 és 2027-es pályázati ciklusban, melyben a terület- és településfejlesztés aktuálisan a TOP Plusz nevet viseli. 

A hosszú előkészítő munka során a megye összes településétől bekérték azokat a projekteket, amiket szeretnének megvalósítani az adott településen. 

– Helyben sokkal inkább tudják a polgármesterek, hogy mire van szüksége a településüknek, mintsem hogy felülről megmondaná valaki azt. Rengeteg hasznos javaslat érkezett, lehetőség szerint támogatjuk ezeket. Az új esztendőben pedig reményeink szerint felpörögnek az események, és a programokon, mind a TOP Plusz, mind az MFP-n belül, rengeteg felhívással találkozhatnak az önkormányzatok. 

Vedelek Norbert beszélt arról is, hogy a megye 119 településével megtörtént a személyes egyeztetés a jövő terveit illetően, így a megye déli részén is. A polgármesterek által elküldött projektötletekből kirajzolódik, hogy Baján és a környékbeli településeken is az egyik legnagyobb probléma a belterületi úthálózat minősége. 

– Ezt a problémát tapasztalhatjuk nap mint nap, ezért kiemelt zászlóshajóprogramként kezeljük a térség belterületi útfejlesztését. Csodák azért nincsenek, nem lehet megoldani 50 év elmaradását az úthálózat korszerűsítésével, de mindent megteszünk a helyzet javítása érdekében. 

Folytatni fogjuk a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldását is. 

Baján az elmúlt években megvalósult a kiscsávolyi, a livodai és a józsefvárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítése és korszerűsítése is, de van még bőven teendőnk. A következő években is támogatjuk az ilyen projekteket. 

Megtudtuk azt is, hogy számos egyedi ötletet is kaptak a településektől, mint például Bajáról a Petőfi-sziget árvízvédelmi töltésének kiépítését, vagy például a Zsinagóga épületének felújítását is. Az alelnök bízik abban, hogy hasonlóan sikeres lehet Baján és térségében is a következő TOP-os program, hiszen az előző ciklusban is rengeteg szimbolikus és hasznos fejlesztés megvalósult megyei pénzből, a bajai piactól kezdve az újvárosi, a szentistváni, a vaskút-garai kerékpárutakon át a felsőszentiváni malom felújításáig. 

– A településektől kapott projektötletek megvalósulásuk esetén az emberek érdekét szolgálják, ezért a megyei önkormányzat továbbra is partnerként segíti a települési önkormányzatokat céljaik megvalósításában – zárta gondolatait Vedelek Norbert alelnök. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában