Évértékelő

2022.01.13. 11:25

A beruházások éve volt 2021 Kiskunhalason

A koronavírus-világjárvány okozta körülmények közepette a halasi önkormányzatnál igyekeztek úgy szervezni a város életét, hogy a megkezdett és tervbe vett beruházásokat ne, vagy a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a járvány hatása – fogalmazott hírportálunknak Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere az elmúlt évet értékelve.

Pozsgai Ákos

Balról: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Fülöp Róbert polgármester és Szűcs Csaba társadalmi megbízatású alpolgármester

Forrás: Pozsgai Ákos

– A polgármesteri hivatal mindennapjait milyen módon befolyásolta a világjárvány? 

– A járvány elleni védekezés aktuális helyzete alapján alakítottuk ki az év különböző időszakaiban az ügyfélfogadás menetét, figyelembe véve mind az ügyfelek, mind pedig a dolgozók egészségügyi állapotának védelmét. Megnőtt a telefonos és online ügyintézések száma, amely – véleményem szerint – sok esetben még gyorsabbá és hatékonyabbá is tette a különböző ügyek intézését. 

– A kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segítő intézkedése milyen mértékben érintette a halasi önkormányzat adóbevételeit? 

– Az iparűzésiadó-bevé­teleink nagyjából fele a helyi vállalkozásoknál, míg a gépjárműadó eddig önkormányzatoknak átengedett része az államkasszában maradt. A költségvetésünk készítésekor ezek tudomásul vétele nehéz pillanatokat okozott, de mindvégig hittem és hiszek is abban, hogy a vállalkozásoknál hagyott források a helyi családokat gyarapítják. Az államnak pedig szüksége volt extra forrásokra, hiszen a Covid elleni harc bizonyos szakaszai sokszor inkább egy modern háborúra hasonlítottak. 

– A kormány az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások során később több önkormányzatot is kompenzált a kieső adóbevételek miatt, ez Kiskunhalas esetében milyen mértékű volt? 

– Önkormányzatunk 380 millió forint támogatást kapott, amelyet elsősorban fejlesztésekre és útfelújításokra fordítunk. 

– A fejlesztéseket milyen módon befolyásolta a koronavírus-járvány? 

– Úgy szerveztük az életünket, hogy a megkezdett és megálmodott projekteket ne, vagy a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a járvány, illetve annak hatásai. Tavaly év elején egy új óvodát adtunk át a Kertvárosban. Folytattuk a fürdőfejlesztés előkészítését, amely utolsó fázisába érkezett. Heteken belül elkészül az új autóbusz-pályaudvar. Folytatódott városunk legnagyobb turisztikai fejlesztése, a Csetényi parkban zajló beruházás. Kettő, új belterületi kerékpárúttal gyarapodott Kiskunhalas.

 Ezek közül a belvárosi fejlesztés révén összekötöttük a kórházat a vasútállomással. 

A sort energetikai, sportcélú és intézményi fejlesztésekkel folytathatnám, de azt gondolom, látszódik, hogy 2021 fejlesztési szempontból gazdag év volt Kiskunhalas számára. 

– A Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztése megkezdődött, milyen konkrét lehetőségeket jelent ez a városnak? 

– Korszakos, több évtizedre, sőt akár évszázadokra kiható jelentőséggel bíró fejlesztés indult el. Kiskunhalas a szerb–magyar határ és Budapest között a legnagyobb lakosságszámú település, a földrajzi fekvéséből adódóan közúti, vasúti közlekedési csomópont. A vasút fejlesztésével kontinenseket összekötő tranzitállomássá emelkedik a város. Az itt élő emberek mobilitási lehetőségének korszakos fejlődése lesz ez, amely könnyen elérhető turisztikai célponttá is teheti a várost. Emiatt egyértelmű célunk, hogy minden téren profitáljon városunk a beruházás révén. Gazdaságunknak tovább kell erősödni, ennek köszönhetően pedig az itt élő emberek mindennapjai is pozitív irányba változnak majd, ehhez persze még sokat kell tennünk. 

– Hogy áll az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése, az ilyen beruházásokra összességében mekkora támogatás érkezett a városba? 

– Kilenc önkormányzati épület energetikai fejlesztését zártuk le tavaly. Ezek összértéke meghaladja a félmilliárd forintot. Négy intézmény esetében pedig hasonló projekt előkészítése zajlik jelenleg is. Ezen beruházások kettős célt szolgálnak: jelentősen csökkentjük a rezsiköltségeket és aktívan hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével. 

– Komoly pályázati forrásokat nyertek el halasi vállalkozások, ezek mekkora bevételeket jelenthetnek áttételesen a város számára? 

– 2014 óta az egyik legfontosabb célom a helyi vállalkozásokkal való aktív kapcsolattartás. Tavaly a járvány ellenére is számos vállalkozást személyesen kerestem fel. Emellett telt házas vállalkozói fórumot is tarthattunk miniszter és államtitkár vendégek szakmai támogatása mellett. 

Az aktív kapcsolattartás lényege, hogy ma már bátrabban keresnek, kérdeznek és javasolnak a helyi vállalkozók.

Örülök a fejlesztéseiknek, hiszen ezek összértéke 2021-ben is több milliárd forint volt. Ezek a források Kiskunhalason kerültek befektetésre, hosszú távon pedig városunkat fogják gyarapítani. 

– Hogy alakultak a szociális jellegű kiadások és támogatások? 

– A járvány miatt kieső bevételek nem befolyásolták a szociális támogatásokat, továbbra is maradt a korábban bevezetett babacsomag újszülötteknek, az iskolakezdési támogatás minden első osztályosnak, a tűzifautalvány, a tartósélelmiszer-juttatás rászorulóknak és a gyógyszertámogatás. Sőt, egy félmilliárdos projekt keretében ötven szociális bérlakást sikerült felújítanunk az Erzsébet királyné téren, ahova hamarosan beköltözhetnek az első lakók. Emellett folytatódott az a ma már országosan mintaprogrammá vált projektünk is, amely a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat igyekszik felkarolni különböző programokon keresztül. Váro­sunkban alakult meg Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára jelenlétében az ország első Cigány Nemzetiségi Diákköre, amelyben az iskolák delegáltjai példát mutatnak a többi fia­talnak, és ösztönzik, segítik őket a tanulásban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában