Segítsünk!

2021.12.24. 06:50

Steril szoba menthetné meg a nyolcéves benei kisfiú életét

A ladánybenei Czapek Anikónak és három gyermekének sajnos nem ajándékokban, hanem csak félelemben és aggodalomban lesz gazdag az idei karácsonya – csakúgy, mint az eddigiek is. Anikó nyolcéves kisfia, Tomika ugyanis az előzetes vizsgálatok szerint egy ritka genetikai betegségben szenvedhet, melynek következménye az eddigi rövidke életét beárnyékoló szívbetegség.

Horváth Péter

Czapek Anikó kisfiával, Tomikával

Forrás: Bús Csaba

A család steril szobára gyűjt, hogy az életmentő szívműtétet elvégezhessék a kisfiún. „Noonan-szindrómának nevezik azt a ritka genetikai betegséget, aminek következtében Tomikánál többek között aortabillentyű-szűkület alakult ki” – mondta Czapek Anikó, a nyolcéves Tomika édesanyja. Azt is hozzátéve, hogy a betegség több más panaszt is okoz.

– Tomika mindössze 106 centi magas, alig nőtt az utóbbi években, és speciális iskolába kell járnia, mert tanulási és beszédnehézségekkel küzd, ezenkívül sajnos a gerince is beteg – sorolta a kisfiát sújtó bajokat az édesanya. 

Tomika szívét hároméves korában műtötték először, akkor életveszélyes állapotban volt. 

Operációval csökkentették a megnagyobbodott szívbillentyűt, de ez csak átmeneti megoldást jelentett, mert a baj ismét bekövetkezett, a betegség kiújult. Ezért a kisfiú újabb műtétre szorul, állapota lassan romlik. Ez most még csak egyre fokozódó fáradékonyságban nyilvánul meg, viszont később az élete is veszélybe kerülhet. 

– Nap végére teljesen kimerül, de előfordul, hogy napközben is pihenni küldik a tanítói – mondta Anikó. A nagyobb baj megelőzése érdekében szeretnének mihamarabb túl lenni a műtéten – de ez sajnos nem olyan egyszerű. A beavatkozást Budapesten végzik, ahol a ladánybenei kisfiúnak az orvosok szerint egy hónapot kell eltöltenie a műtét után. 

– Így volt öt éve is, akkor egy hónapig voltam vele a kórházban. Ezt ma már nem tudom megtenni. Édesanyám tavaly halt meg, ő a koronavírus áldozata volt. Most már csak öten élünk a házban, havi 85 ezer forintból. Munkát kell találnom, mert nem tudunk megélni. Szerencsére többen adtak felajánlást, így van mit adni a gyerekeknek karácsonyra, de enélkül nem lenne mit – mondta kétségbeesetten Anikó, aki szeretne valamilyen takarítói állást kapni, úgynevezett kismama műszakban, hogy az iskola után tudja nevelni gyermekeit. Mindenekelőtt azonban egy steril szobára van szükségük, amit szerény otthonuk egyik helyiségében alakítanának ki. 

– Ez több mint félmillió forintba kerülne, ha a szükséges átépítést is figyelembe vesszük. Ez számunkra elérhetetlen nagyságú összeg – mondta Anikó, aki 200 forinttal a számláján várja az ünnepeket. Az édesanya hozzátette: az a steril szoba nem biztos, hogy csak átmenetileg szükséges. 

– Azt mondták az orvosok, hogy ha a második műtét után is kiújul a betegség, akkor szívátültetésre szorul a kisfiam. Ha ez történik, ismét nagy szükség lesz a szobára 

– mondta kétségbeesetten az anyuka. 

 

Bár sokat szenvedett, Tomika kedélyét nem törte le a kicsinyke élete egészében hordozott betegség, ő vidám maradt és az ünnepekről beszélt. Azt mondta, hogy bár nincs pénzük, de szép karácsonyuk lesz, mert együtt ülhetnek a fa alatt, és bonthatják fel azt a kevés meglepetést, amit a jó szándékú emberek ajánlottak fel nekik. 

Anikó csak halkan tette hozzá, hogy reméli, a következő karácsonyon is együtt lesznek. Az már csak merész ábránd, hogy mind egészségben. 

Segíthetnek a családnak

Aki szeretne pénzbeli felajánlással segíteni a családnak, az a Czapek Anikó nevén lévő 51700131-15321422-es Takarékbanknál vezetett számlaszámon teheti. Aki ételt vagy ajándékot ajánlana fel a család megsegítésére, az a Ladánybene, Fő út 1. szám alatt adhatja oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában