Környezetvédelem

2021.12.21. 06:50

Ledőlt a műfenyő mítosza Bács-Kiskunban is

Sokan környezetvédelmi szempontból vásárolnak műfenyőt, a szakemberek szerint azonban ez tévedés. Ökológiai szempontból a fenntartható gazdálkodásokban nevelt fenyőfa a jó választás.

Gábor János

Műfenyő helyett inkább helyi gazdák valódi fáiból válogassunk Fotó: Gábor János/archív felvétel

Fotó: Gábor János

A legtöbb műfenyő-tulajdonos azzal érvel a termék mellett, hogy azt környezetvédelmi okokból vásárolta, de ezzel hatalmas ellentmondásba keveredik: a plasztik örökzölddel nem csökken az ökológiai lábnyom – épp ellenkezőleg: a gyártása rengeteg emisszióval jár és sokáig tart, mire lebomlik – persze csak részben, hiszen tartalmaz fémeket is.

- A műfenyő divatja az 1970-80-as években jelent meg, Amerikában, ahol az akkori új generáció mindenen változtatni akart – idézte fel a trend megjelenését Véger Judit, az ordasi Véger Kertészet igazgatója. – Máig sokan vannak, akik azt mondják, miattuk aztán ne vágjanak ki fát, de ökológiai szempontból tévedés azt hinni, hogy ez hasznos – húzta alá.

A családi vállalkozás vezetője elmondta: ha az árusítóhelyeken lévő összes fa átlagos magassága két méter, akkor kijelenthető, hogy minden darabbal körülbelül 10-11 évig dolgoznak a kertészetek. Ennyi ideig gondozzák, öntözik, tápoldatozzák és metszik – mert az ideális forma kialakításához arra is szükség lehet. 

Mindeközben fenntartható gazdaságban nevelkedik, helyieknek ad munkát, oxigént termel, hogy aztán a kivágása után 5-10 csemetének adja át az addig használt területét.

 Véger Judit szerint kevés fenntarthatóbb gazdálkodási forma létezik, ráadásul a kidobott fa sem veszik kárba, hiszen feldolgozás, vagy újrahasznosítás vár rá.

- A műfenyő ezzel szemben nemhogy helyi munkaerőt nem foglalkoztat, de még embert se nagyon, hiszen gépek készítik, többnyire Kínában – szemléltette a szakember, hozzátéve: a termék a műanyagokon kívül fémeket, időnként nehézfémeket, így ólmot is tartalmazhat. Mindent egybevetve a természetnek körülbelül 80 évig tart, mire semlegesíti a műfenyő legyártásának ökológiai lábnyomát, de ezt is csak akkor, ha a vásárló húsz éven át mindössze egyet használ.

Véger Judit elmondta: ha tudatosan akarunk vásárolni, helyi termelőket keressünk, és már most válogathatunk, mert a pár nappal szenteste előtt vett fenyő sem lesz frissebb, ráadásul most magas a nedvességtartalom, így a felhozatal tartósnak ígérkezik. Jelezte továbbá: a vásárláskor legyünk körültekintőek, mert a kereskedők egy része csupán darabárat ad meg, hogy leplezze, vagy elkenje a méterár valódi mértékét. Igazán etikusan az jár el, aki feltünteti, vagy megmondja a méterárat is – szögezte le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában