Bács-Kiskun

2021.12.31. 11:26

Fokozott óvatosság szükséges a szilveszteri tűzijátékozáshoz

A szilveszteri jó hangulathoz sokak szerint hozzá tartoznak a különböző pirotechnikai eszközök, rakéták, tűzijátékok. Ahhoz, hogy a sérüléseket és a tűzesettel járó veszélyeket elkerüljük, érdemes megfogadni néhány biztonsággal kapcsolatos jó tanácsot.

Horváth Péter

Szilveszterkor a jó hangulathoz sokak szerint hozzá tartoznak a különböző pirotechnikai eszközök, rakéták, tűzijátékok

Forrás: Mediaworks/Csapó Balázs

— Szilveszteréjjel átlagosan az országban ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta az erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz — hívja fel a figyelmet Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki a baj megelőzése érdekében jó tanácsokkal látott el. 

A szóvivő elmondta, hogy a szilveszteri tűzijátékokat a nagykorúak december 28. és 31. között vásárolhatják meg az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagyüzletek parkolóiban felállított konténerekben. 

Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vehetünk minőségi, a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat. Az árusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi. Kovács Andrea számos jó tanácsot is megfogalmazott azért, hogy tűzijáték szempontjából biztonságos legyen a szilveszter. A szóvivő hangsúlyozta, hogy ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen ezek az eszközök tüzet okozhatnak. 

Az is fontos, hogy csak annyi tűzijátékot vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk, tehát ne tárazzuk be őket: a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük. 

Nagyon fontos a körültekintő, biztonságos szállítás és tárolás. — A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van. Ha tűzijátékot vásárolunk, azt sose hagyjuk az autóban, mert tavaly előfordult, hogy az autóban hőt kapott tűzijátékok idő előtt elindultak, és emiatt az egész autó kiégett — figyelmeztetett Kovács Andrea, hozzátéve, hogy szállítás közben se érje csapadék a pirotechnikai eszközöket, és nedves, párás helyre sem szabad tenni őket. Átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használjuk, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. Ezeket adjuk le az egyik árusnál. 

Otthon olyan helyre zárjuk el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő: ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy úgy tároljuk a tűzijátékot, hogy ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok. Ne tároljuk együtt a tűzijátékot tűzveszélyes anyagokkal, benzinnel, gázolajjal, hígítóval vagy festékkel. 

A szóvivő figyelmeztetett arra, hogy a tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek, és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz. 

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató 

Forrás: Imre György / Mediaworks

Minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. Olvassuk el és tartsuk be az utasításokat. A biztonság érdekében sohase irányítsuk a tűzijátékot emberekre, állatokra, növényekre, járművekre vagy épületekre. Erős szélben ne használjuk fel a tűzijátékokat, és akkor sem, ha alkoholt fogyasztottunk. Ne feledjük, hogy csak közterületen működtethetünk tűzijátékot biztonsággal. Kovács Andrea emlékeztetett arra, hogy társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért az ablakból, erkélyről ne indítsuk el ezeket. 

Menjünk le az utcára, és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük őket. 

A szóvivő óva int attól, hogy az elhasznált tűzijátékok maradványait azonnal a kukába dobjuk. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt. Kovács Andrea kéri, hogy a biztonsági szempontok figyelembevétele mellett ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem: ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni kedvenceinket. 

A fent említetteken túl hasonlóan fontos tudni azt, amire a rendőrség napokban kiadott közleménye emlékeztet: a polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak az elmúlt egy évben. Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. Megsértéséért szabálysértési eljárás keretében akár 150 ezer forint bírság is járhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában