ötletesek

2021.11.16. 16:43

Mosolyt csalnak a Kecskeméti Arborétum látogatói arcára az állatszobrok

A Kecskeméti Arborétumban találkozhatunk azokkal a faragott állatszobrokkal, amelyeket Varga Árpád, a KEFAG munkatársa készített.

Hraskó István

Nem akadt vevője a rönköknek, de átalakítva, hangulati elemként még évekig mosolyt csalhatnak a látogatók arcára

Fotó: Hraskó István

Faragott állatszobrokra és menő járgányokra bukkanhatnak a Kecskeméti Arborétumban a figyelmes látogatók. A vaddisznók, rókák, nyuszik, süni, katica még hangulatosabbá teszik az őszi sétát, és mint megtudtuk, nagyon érdekes a történetük is.

Fotó: Hraskó István

Vörösváczki Mónika, az arborétum vezetője a baon.hu-nak elmondta, az egész szoborprojekt kármentésnek indult: többéves eladatlan vastag nyár tűzifát szerettek volna valamilyen módon hasznosítani.

A farönkök pár éve ülőhelyként szolgáltak a Kecskeméten megrendezett Jazz­főváros-koncerteken (évek óta az arborétum fenntartója, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a zenei fesztivál számára a rusztikus rönk ülőalkalmatosságokat). A koncerteket követően a rönköket az arborétumba szállították. A különböző hosszúságú faanyagnak azonban évekig nem lett vevője.

– Szabályos erdészeti „rakatokat” nem is lehetett belőle készíteni, ami az értékesítést nehezítette, aprításhoz viszont túl vastag volt. Végül más jellegű hasznosításán kezdtünk el gondolkozni. Bár a nyár igazából nem alkalmas tartós faragványok készítésére, mégis úgy gondoltuk, hangulati elemként még évekig mosolyt csalhatnak látogatóink arcára – tette hozzá Vörösváczki Mónika.

A rönkökből a KEFAG Zrt. munkatársa, Varga Árpád alkotott kedves állatszobrokat és járgányokat. A faipari technikus területőr munkaköre mellett ilyen formában is kibontakoztatta kreativitását. Mint elmondta, az első mű elkészülte után látta, milyen nagy örömet okoz a látogatóknak, és milyen szívesen fotózkodnak vele, így sorban születtek meg az újabb és újabb faragványok. A szobrok nagy részének kihelyezését az Erdők Hetére időzítették, amikor az arborétumban hagyományosan gyerekcsoportoknak tartanak ingyenes erdei foglalkozásokat. Külön érdekesség, hogy a rókák nem nyárfából, hanem a vöröses kérgű hegyi mamutfenyőből vannak, így képletesen még tovább élhet az a fa is, ami nem bírta az alföldi viszontagságokat az arborétumban.

Nem akadt vevője a rönköknek, de átalakítva, hangulati elemként még évekig mosolyt csalhatnak a látogatók arcára
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában