beruházás

2021.11.28. 11:25

Hőkamerát és kardfűrészt is kaptak a szabadszállási tűzoltók

Hőkamerával, akkumulátoros sarokcsiszolóval és kardfűrésszel gyarapodott a szabadszállási önkormányzati tűzoltóság.

Gulyás Sándor

Finta Ádám (balról) és Kristóf András az új felszerelésekkel ismerkedik

Fotó: Gulyás Sándor

Az új eszközök egy része októberben, a hőkamera a napokban érkezett meg a szabadszállási tűzoltólaktanyába. Kristóf András, a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság vezetője elmondta:

– Az idei évben olyan hiányosságokat pótoltunk, ami a tűzoltás és a műszaki mentések során jelent nagy segítséget számunkra. A hőkamera életbevágóan fontos eszköz, melynek használatával a beavatkozás helyszínét gyorsan és biztonságosan tudjuk átvizsgálni, felismerni a tűzgócokat, forró helyeket, felkutatni a benn lévő személyeket, megmentve így a bajba jutott embereket.

A mintegy kétmillió forint értékű eszközzel a baleseteknél meg tudjuk állapítani, hogy hányan ültek a járműben.

Ennek abban az esetben van jelentősége, mikor a megtalált, eszméletlen személy nem tud felvilágosítást adni arról, hogy volt-e több utas a járműben. Tehát kell-e még sérült után kutatnunk. Az akkumulátoros sarokcsiszoló és kardfűrész ugyancsak jó szolgálatot tesz majd a mindennapi munkánk során. Az új eszközöket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázatán elnyert támogatásból vásároltuk meg – fogalmazott Kristóf András.

Az idei esztendőben Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének eszközállománya is gyarapodott.

Finta Ádám (balról) és Kristóf András az új felszerelésekkel ismerkedik
Fotó: Gulyás Sándor

– A tavalyi évben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jóvoltából, egy amerikai gyártású, négykerekű motorkerékpárhoz és a hozzákapcsolható utánfutóhoz jutottunk. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, a hosszan elhúzódó szabadtéri és erdőtüzek felderítését, eltűnt személyek felkutatását. Idén az eszköz biztonságos szállításához szereztünk be takaróponyvát. A pályázati sikernek köszönhetően jutott pénz ifjúsági tűzoltóink táboroztatására, illetve ruházat és egyéb, a műszaki mentéshez használható kisebb értékű eszközök beszerzésére – tette hozzá Kristóf András.

A szabadszállási tűzoltóság az eszközállományának gyarapodása, korszerűsödése miatt évek óta helyhiánnyal küzd. Ennek kapcsán jutottak arra az elhatározásra, hogy felújítják a régi, ma már használaton kívüli garázsépületet, amit eddig raktárként hasznosítottak.

A beruházáshoz szükséges közel hárommillió forintot saját forrásból és az önkormányzat támogatásából sikerült előteremteniük. A munkát önkormányzati és önkéntes tűzoltók végezték el. A két részre osztott épületben a karbantartáshoz szükséges eszközök, szerszámok és anyagok, valamint a tűzoltók fizikális felkészüléséhez elengedhetetlen edzőterem kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában