galériával

2021.10.01. 14:51

Születésnapján köszöntötték a 101 éves Ferenczi Józsefné Fekete Ágnest

Százegy éves születésnapján ünnepi szentmise keretében köszöntötték Ferenczi Józsefné Fekete Ágnest kunszállási Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A jeles évforduló alkalmából Almási Roland Márk polgármester kíséretében látogattuk meg Ágnes nénit, aki szívesen mesélt lapunknak életéről.

Vajda Piroska

Fotó: Beküldött fotó

Kunszállás legidősebb lakója ma is jó egészségnek örvend, egyedül él és szinte mindent elvégez a ház körül. Rendszeresen takarít, főz, szemüveg nélkül ír és olvas, legszívesebben azonban imádkozással tölti idejét. Sajnos a templomba már nem bír elsétálni, de a helyi plébános, dr. Juhos Imre rendszeresen látogatja. A 101 éves asszony szívesen kertészkedik is. Udvarába belépve csodálatos virágoskert és Ágnes jó kedve fogadja a látogatót. Elbeszéléseiből kiderült, hogy bár nagyon nehéz élete volt, semmit sem csinálna másként. Elégedett az életével.

Ágnes elmesélte, hogy 20 évesen ment férjhez. Házasságkötésük után két évre született meg az első fia, utána még két fiúnak és egy lánynak adott életet. Büszkén mesélt arról is, hogy 58 éves korában szerezte meg a jogosítványát, majd vásárolt egy Trabantot, amivel betegeskedő férjét vitte rendszeresen orvoshoz. Ötven évig éltek boldog házasságban. Mint mondta, nehéz élte volt, de belenyugodott abba, hogy ennek így kellett lennie.

Beküldött fotó
Beküldött fotó

Tanyájukon kertészkedtek és állatokat neveltek. Csodálatos gyümölcsösüknek messze földön jó híre volt. Elsősorban barackot termesztettek, amit német és olasz exportra adtak el. Míg a kertet a férje, az állatokat Ágnes gondozta a háztartás vezetése mellett. Az idős asszonynak nem volt szokatlan a sok munka, mert édesapja halála után 15 évesen már dolgoznia kellett, hogy segítse az özvegyen maradt édesanyját. Hatan voltak testvérek, Ágnes a legidősebb gyermekként kényszerült az egyik családfenntartó szerepébe, így a férfi munkából is kénytelen volt kivenni a részét.

De nem csak nehézséggel telt az élete. Ágnes gyermekkora szép emlékeiről is mesélt. Megtudtuk, hogy csodálatosan énekelt és szavalt. Amatőr színészként is számtalan darabban szerepelt. Sőt legtöbbször a főszerepet kapta. Rendszeresen járt a temetésekre énekelni, az egyházi dalokra még ma is jól emlékszik, sőt latinul is el tudja azokat énekelni.

Ágnes a hosszú élet titkát röviden Szent Benedek híres mondatával foglalta össze. Mint mondta, az Imádkozzál és dolgozzál! jelmondat tükrözi legjobban több mint egy évszázados életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!